čeka da se sve istraži

Plenković o propustima u splitskom domu: Malo bih pričekao, ali logiku da se sve dogodilo jer je ravnatelj šef jedne stranke nećemo prihvatiti

08.04.2020 u 12:49

Bionic
Reading

U zgradi Nacionalne sveučilišne knjižnice zasjedala je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti. Medijima se poslije sastanka obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je kazao da su na sastanku dane smjernice, a to je maksimalna anagažiranost koja se očekuje od svih službi, doprinos na tragu onoga što se do sada činilo i to i policije, vojske, civilne zaštite, te treće . da obavještajni sustav prati što se zbiva.

Na pitanje novinara plenković je progovorio i o nabavi medicinske opreme. 'Što se tiče nabave materijala iz Kine, naš je cilj s Kinom pregovarati tako da razgovaramo s onim kompanijama koje su u izravnoj ingerenciji kineske države, Meheco i Sinopharm', kazao je Plenković, dodavši da će se ta oprema moći verficirati.

Što se pak tiče hrvatskih kompanija koje bi eventualno izrađivale opremu, Plenković je kazao da je ministar gospodarstva Darko Horvat dobio zadatak da dogovori da fakulteti u suradnji s sedam do osam domaćih kompanija prionu načinu izrade maski koje su ključne medicinskom osoblju. 'I oni na tome rade, a ministar Horvat će vas detaljnije izvijestiti', poručio je premijer.

Progovorio je i o slučaju zaraze u splitskom staračkom domu. 'Mi smo u cijelom procesu rekli da postoje dvije kritične skupine - bolnice i domovi za starije. Netočno je da je deset osoba na respiratorima. Drugo, koliko sam informiran, način funkcioniranja doma slijedio je sva uputstva stožera, od 27. veljače bili su zabranjeni posjeti', kazao je.

Dodao je da u domu ima 318 štićenika, a da o njima brine više od 100 osoba. 'Treba utvrditi kako se dogodilo i tko je donio virus u dom. Malo bih pričekao da vidimo i detaljno ispitamo što se događalo', poručuje Plenković.

Upitan da li je Ivanu Škaričiću bila dovoljna samo stranačka iskaznica da postane ravnatelj tog doma, s obzirom da nije kvalificiran, Plenković odgovara: 'To je pitanje banalno, nisam ni znao tko je ravnatelj tog doma do sinoć. Članovi vlade moji se nalaze u Splitu će sve ispitati. Ne bi bilo dobro da skačemo u zaključke bez da sve ispitamo.'

Osvrnuo se i na kritike da Stožer civilne zaštite politizira, kazavši da je Stožer osnovala Vlada. 'Nije nastao iz vakuma i pao s Marsa, oni su tu jer su politički imenovani. Bizarno je govoriti da sve što radi stožer da to nije vlada, sve odluke koje stožer donosi donosi nakon što se konzultira s vladom. Ako je neki problem u Domu za starije, onda je ravnatelj član političke stranke i to vladajuće. To tako neće ići. Takvu logiku nećemo prihvatiti. Radimo požrtvovno 24 sata da suzbijemo epidemiju. Polučili smo dobre rezultate, ali se nažalost događaju ovakve situacije kao u Splitu. Najvažnije je da su svi zbrinuti', poručio je Plenković.

Upitan hoće li se ići s izmjenama Ovršnog zakona i slijedi li još jedan paket mjera, premijer je kazao da neće svaki dan izlaziti s novim paketom mjera. 'Izašli smo u ožujku i travnju,a ovaj u travnju će pokriti više od 500 tisuća ljudi. Bilo bi dobro da se sagleda u miru što je napravljeno. Ima niz zakona o kojima ćemo raspravljati sada na užem kabinetu, ne samo o Ovršnom zakonu', zaključio je.

  • +19
Sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL