nulta tolerancija na korupciju

Plenković: Skandalozno je da predsjednik države napadne sud, DORH i policiju. Da sam ja to rekao digla bi se revolucija

24.09.2020 u 19:54

Bionic
Reading

'Politika naše Vlade je nulta tolerancija na korupciju', kaže predsjednik Vlade Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković rekao je kako u potpunosti podržava rad pravosudnih tijela na otkrivanju svih onih radnji koje imaju koruptivni karakter.

'Ono što je izrazito važno, a to sam rekao na sjednici Vlade, nije dobro kada se neki politički akteri, pa i vrlo važne institucije poput predsjednika ili dio komentatora u javnosti čudi i Vlada i pravosudna tijela i policija postupaju prema zakonu. Jučer smo čuli od više pravnih stručnjaka da su izvidi tajni, onda za to znaju samo oni koji su ovlašteni imati ta saznanja. Naš je cilj da se korupcija prevenira, a može se prevenirati ako svi jako dobro shvate da nema zaštićenih, bez obzira na političku pripadnost, ime i prezime ili dužnost koju obnašaju.', rekao je o aferi Janaf predsjednik Vlade Andrej Plenković gostujući u Dnevniku HRT-a.

Komentirajući curenje informacija, Plenković je rekao kako 'to nije dobro' te da se to dogodilo nekoliko puta u mandatu njegove prošle Vlade.

'Tu je slučaj Varga pa slučaj Rimac, tajming je bio zanimljiv. Jedan da nismo uspjeli shvatiti tko su nalogodavci u slučaju Varga, drugi da su mjere pukle baš državnoj tajnici iz moje Vlade par tjedana pred parlamentarne izbore. Ona tijela koja se time bave moraju naći odgovore na to tko pušta informacije', dodao je.

Odnos njega i predsjednika Zorana Milanovića ne bi klasificirao kao svađu.

'Ima samo različitog poimanja trodiobe vlasti, poštivanja ili nepoštivanja zakona. Državom upravlja Vlada. Ona tijela koja smo ustrojili da se bave tim temama, oni rade svoj posao. To ne radi predsjednik Vlade, a još manje predsjednik države. Je li on u svojoj praksi kada je bio na dužnosti koju ja obnašam sada, ima druge obrasce ponašanja, to su pitanja koja otvaraju nove dimenzije metodologije rada. To nije posao izvršne vlasti i politike. Davno smo napustili vremena kada je politika davala naloge, toga nema u demokracijama. Čini mi se da mnogi politički akteri, a i promatrači te komentatori nisu shvatili do kraja dubinu, korjenitu promjenu politike koju vodimo mi kao Vlada, kada je riječ o stavu i vrlo čvrstoj borbi protiv korupcije.', rekao je premijer Plenković gostujući u Dnevniku HRT-a.

Dodao je kako po Ustavu s predsjednikom Zoranom Milanovićem mora surađivati te da tu 'ima krupnih tema' oko kojih se razilate.

'Ja nikada ne bih odšetao s komemoracije dok se svira hrvatska himna, ne bih ignorirao poziv Hrvatskog sabora na konstiturajuću sjednicu. Ne bi mi palo napamet da se ponašam na način da kažem da je skandalozno što ja nešto znam, a ja to po zakonu ne trebam znati. Ja bih isto tako mogao reći da je skandalozno da netko tko je predsjednik države napadne sud, napadne DORH i napadne policiju. U našem političkom sustavu, da sam ja kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a izgovorio istovjetne formulacije, garantiram da bi se digla revolucija na Trgu sv. Marka brojnih aktera koji bi rekli da je to nečuveno i da što sam se ja usudio izgovoriti prema pravosudnim tijelima', dodao je premijer.

Na novinarski upit hoće li Vlada razmisliti o vraćanju sigurnosne provjere na državne dužnosnike ili proširivanje na predsjednike Uprave, Plenković je odgovorio: 'Bilo je tu male neke konfuzije. Ja sam mislio na provedeni natječaj, nije bilo sigurnosne procjene pri imanovanju čelnika JANAF-a prije pet, šest mjeseci. Možemo i o tome razmisliti, ali niti tada nemate jamstvo. U konačnici te stvari događaju kada netko dođe u priliku da je na dužnosti da tako nešto može napraviti.'

Komentirajući odluke Ustavnog suda rekao je da su odluke Stožera civilne zaštite bile u skladu s Ustavom i zakonima. Uz iznimku, koja se odnosi na rad nedjeljom.

'Odabrana je nedjelja jer tada obitelji uglavnom idu u kupovinu te je tako zajedno u situaciji da se izloži koronavirusu', rekao je te ne očekuje da postoji osnova za tužbe zbog nerada nedjeljom.