fokus obnova, schengen i euro

Plenković čestitao građanima Novu godinu: Hrvatska ima razloga za optimizam

31.12.2021 u 17:56

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je novogodišnju čestitku hrvatskim građanima te poručio kako Hrvatska, unatoč izazovima, ima razloga za optimizam.

"Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i izvan Hrvatske, dragi sugrađani, iza nas je još jedna teška godina koju je obilježila pandemija koronavirusa, s kojom se već dvije godine bori cijeli svijet, a koja je pogodila i Hrvatsku, naš društveni život, gospodarstvo te koja je nažalost odnijela brojne živote.

I kao da to nije bilo dovoljno, nedavno se pojavio Omikron, nova mnogo zaraznija varijanta koronavirusa, koja se munjevito širi", napisao je premijer i istaknuo kako obrana od te pošasti od svih traži odgovornost i društvenu solidarnost.

Zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima koji nesebičnim trudom daju neizmjeran doprinos u zaštiti zdravlja i života te napomenuo kako svi mogu pridonijeti tom zajedničkom naporu pridržavanjem epidemioloških mjera, cijepljenjem i docjepljivanjem trećom dozom.

Plenković je istaknuo i da se Hrvatska, uz pandemiju, suočava s posljedicama prošlogodišnjih razornih potresa i zahtjevnim procesom obnove.

"Zbog toga poduzimamo sve da bismo taj proces ubrzali, kako bi se svi mogli vratiti svojim kućama i domovima. Želimo također da obnova bude prilika za gospodarski razvoj teško pogođene Banovine", poručio je premijer i naglasio da unatoč tim izazovima, Hrvatska ima razloga za optimizam.

Izrazio je očekivanje za gospodarski rast veći od 9 posto zahvaljujući sinergiji mjera i otpornosti hrvatskog gospodarstva.

"U 2022. godini nastavit ćemo sa snažnim gospodarskim razvojem, stvaranjem novih radnih mjesta i provedbom reformi, kao i mjerama demografske revitalizacije, koja je ključna za budućnost Hrvatske. Pred nama je ispunjenje i dvaju strateških ciljeva, a to su ulazak u Schengenski prostor i europodručje.

U nadolazećem razdoblju pokažimo da solidarno, zajedničkim snagama i odgovornošću svakog od nas možemo prebroditi ovu zdravstvenu krizu, kako bismo ostvarili sve prilike koje su pred Hrvatskom", napisao je premijer Plenković u novogodišnjoj čestitki i s tim uvjerenjem, uime Vlade i osobno svakome poželio zdravlja, mira i uspjeha u novoj 2022. godini.