GUŽVA U SABORU

Istanbulska konvencija prošla ogromnom većinom, Martina Dalić preživjela na jedvite jade!

13.04.2018 u 11:35

Bionic
Reading

Iako će petak u Saboru obilježiti glasovanje o Istanbulskoj konvenciji i opozivu Martine Dalić, zanimljivo je bilo i uoči toga, u raspravi o izvještaju premijera o sastancima Europskog vijeća

12:13 Sa 76 glasova zastupnici su odbili opoziv Martine Dalić. Za opoziv Dalić glasao je 71 zastupnik, a među njima i Hrastov Hrvoje Zekanović. Podsjetimo, prema saborskom Poslovniku, oporba je bila ta koja je morala prikupiti većinu ukupnog broja zastupnika, odnosno njih 76.

12:11 Zastupnici su potvrdili Istanbulsku konvenciju sa 110 glasova za, 30 protiv i dva suzdržana.

  • +12
Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju i povjerenje ministrici Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

12:03 Krenulo je glasanje u Saboru. Zastupnici će prvo nadopuniti dnevni red.

Nakon što je Hrast napustio vladajuću koaliciju njihov zastupnik Hrvoje Zekanović više se ne suzdržava od kritika premijera Plenkovića.

Tako je tijekom rasprave o sastancima Europskog vijeća Plenkovića upitao ima li ambicija zasjesti na čelno mjesto Europske komisije ili bilo koju drugu funkciju u EU.

'Već ptičice na grani cvrkuću da ste vi jedan od kandidata za čelno mjesto u Komisiji. To je vaše pravo, kandidirati se bilo gdje, ali s obzirom na to da ste hrvatski premijer, smatram da zastupnici i građani moraju znati vaše ambicije. Želite li se vi kandidirati na neko čelno mjesto u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji ili negdje drugdje', upitao je Zekanović.

'Na medijske špekulacije koje vjerojatno pušta netko poput vas, jer želi malo ušušurati ovdje atmosferu i stvoriti osjećaj da je meni možda nešto drugo prioritet, a ne posao predsjednika Vlade, već sam vrlo jasno odgovorio. Moja ambicija je biti predsjednik Vlade RH, raditi u interesu hrvatskih građana i ispuniti ono za što sam išao na izbore', odgovorio mu je Plenković.

Pitanje za Plenkovića imao je i SDP-ov Bojan Glavašević. 'Jeste li komunicirali s predsjednicom države s obzirom na to da ona poziva ruskog predsjednika u trenutku kada mi zapravo Rusiji uvodimo sankcije', upitao je Glavašević.

'Naravno da smo razgovarali s predsjednicom Republike, vrlo temeljito. Sagledali smo sve aspekte i donijeli zajedničke odluke jer je u ovakvim pitanjima apsolutno nužan konsenzus svih državnih institucija, tj. oko pitanja koja imaju vanjskopolitičke reperkusije. Vidjeli ste da posljedice nisu bile tako dramatične. Znači - odgovorna odluka', odgovorio je Plenković.

Vrijeme je da Hrvatska preispita svoje članstvo u Europskoj uniji, ustvrdio je pak Mostov Miro Bulj. 'Hrvatska je uplatila u blagajnu EU-a 3,5 do četiri milijarde eura, a dosad smo certificirali oko tri posto sredstava - neka jasno i glasno objasnite na koji način izvući ta sredstva, jer hrvatski građani uplaćuju milijarde, a samo tri posto je vraćeno. Mi servisiramo EU na štetu hrvatskih građana. Jeste li se očitovali možda o demografskoj slici, o poljoprivredi, o brodogradnji? Jeste li možda o isključivom gospodarskom pojasu imali hrabrosti progovoriti i uputiti to u proceduru? Jasno i glasno vrijeme je da kažete kad ćete početi voditi suverenističku politiku, a ne pristati biti briselski ćato', poručio je Bulj.

  • +25
Premijer Plenković u Saboru podnosi izvješća Europskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

No Plenković je imao neobičan odgovor. 'Zahvaljujem zastupniče Panj, pardon Bulj - pala mi je na pamet serija 'Čovik i po' kad god vi nastupate, jer me neodoljivo podsjećate na Franju', kazao je.

'Vlada i ja čvrsto zastupamo hrvatske nacionalne interese. To što vi u vašu retoriku ubacujete da ste vi suverenisti... ili ne - znate što radimo ili nemate dobar osjećaj što znači međunarodni položaj Hrvatske 2018. ili ste prespavali ono što su bili strateški ciljevi državne politike od prvog predsjednika Franje Tuđmana, a to je članstvo u EU i NATO-u te Vijeću Europe. Za razliku od vas, mi se ponašamo onako kako je hrvatski nacionalni interes i znamo kako ga provoditi. Vaše lakonske komentare možete jedino na kavi između sobom iznositi', nastavio je Plenković.

'Ja vas ne vrijeđam, ja vas pitam. Cijeli život ste živjeli pod staklenim zvonom, pod svilom i tako se ponašate. Podcjenjujete i dijelite. Ponovit ću vam pitanja iako nazivate raznoraznim imenima one koji ne žele biti uz vas, koji ne žele biti vaši 'njonje', odgovorio je Bulj i prozvao predsjednika Sabora da nije upozorio premijera.

'Prozvali ste me da sam pristran. Prvu uvredljivu rečenicu ste izgovorili vi, pa vas nisam opomenuo. Onda vas je on nazvao panjem, pa se ispričao, pa nisam ni tada reagirao. I što sada hoćete? Održali ste cijeli pledoaje o tome da ste vi uvrijeđeni, ali tko se mača laća, od mača i pogiba. Ne prozivajte mene koji sam bio apsolutno korektan. Ako želite tvrdo razgovarati, budite spremni primiti udarac, a nemojte ovdje cendrati', poručio mu je Jandroković.

'Plenkoviću ne treba odvjetnik. Nikada vas nisam nazvao onako kako vas nazivaju. Ponosan sam što me prozivate kao intelektualna elita. Vi ste vjesnik svima kojima ste služili, i Sanaderu i Karamarku...', odgovorio je Bulj.

'Dragi prijatelju Bulj, molim vas da budete vitez. Nemojte glumiti i cendrati, to ne ide uz vašu muškost', poručio je Jandroković Bulju.

'Nisam ja nervozan što me prozvao, nego što mi ne odgovara na pitanja', kazao je Bulj. Nakon toga Plenković je sjeo pored njega u klupu i popričao s njim.