UOČI POSJETA NJEMAČKOJ

Plenković za njemački FAZ: Mladi ne iseljavaju zbog korupcije, već žele u kratkom roku poboljšati financijsku situaciju

16.01.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, koji u četvrtak i petak boravi u radnom posjetu Njemačkoj, kazao je za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) od četvrtka kako mnogi mladi ljudi koji odlaze raditi u inozemstvo Hrvatsku napuštaju zbog financijskih razloga, a ne zbog korupcije i nepotizma

'Istina je da borbu protiv korupcije moramo učvrstiti na svim razinama, ali glavni razlog iseljavanja je želja mladih da u kratkom roku poboljšaju svoju financijsku situaciju', rekao je Plenković u razgovoru za list, odbacivši navode po kojima mladi odlaze iz Hrvatske zato što im je dosta korupcije i nepotizma.

Hrvatski premijer je istodobno ustvrdio kako se i pola zemalja članica Europske unije suočava s problemom pada broja stanovnika te da se Hrvatska na razini EU bori za to da se ovaj problem shvati ozbiljno.

'Tema demografije je na izričito zahtijevanje Hrvatske ušla u 'Stratešku agendu 2019-2024' Europske unije. Mi smo isto tako sretni da je povjerenica Dubravka Šuica u novoj Europskoj komisiji zadužena za pitanje demografije', rekao je Plenković dodavši kako će o demografiji razgovarati i tijekom bilateralnog susreta s kancelarkom Angelom Merkel.

'Kako bi zaustavili pad broja stanovnika značajno smo podigli rodiljnu i roditeljsku naknadu, a mlade do 25 godina starosti smo u potpunosti, a one do 30 godina za 50 posto, oslobodili poreza na dohodak', rekao je predsjednik hrvatske vlade objašnjavajući za FAZ mjere koje njegova vlada čini kako bi zaustavila iseljavanje stanovništva.

  • +18
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski premijer je istodobno odbacio mogućnost jačeg otvaranja hrvatskog tržišta rada za radnike iz zemalja koje nisu članice Europske unije, između ostalog i za one iz jugoistočne Azije.

'To trenutno nije tema za nas. Naš sustav kvota za izdavanje radnih dozvola je u potpunosti dostatan za trenutne potrebe', rekao je Plenković.

On je pohvalio i gospodarski razvoj Hrvatske istaknuvši kako je 'zahvaljujući pozitivnom razvoju' njegova vlada u tri navrata podizala mirovine i plaće zaposlenih u javnom sektoru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u dvodnevnom radnom posjetu Njemačkoj tijekom kojeg će razgovarati s Angelom Merkel i prisustvovati otvorenju poljoprivrednog sajma Zeleni tjedan u Berlinu, na kojem je Hrvatska ove godine zemlja partner.