malverzacije sredstvima

Platforma Možemo! zahtijeva kontrolu isplata potpora za radnike

15.04.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Politička platforma Možemo! zahtijeva da Porezna uprava kontrolira isplatu potpora za radnike nakon što je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša izjavio da eventualne malverzacije sredstvima koje su poslodavci dobili od HZZ-a ne smatra nečim čime bi se Porezna trebala baviti

'Time je zapravo dao neizravnu dozvolu poslodavcima da sredstvima koje su dobili za radničke plaće rade što god žele. Neprihvatljivo je da se javna sredstva troše bez kontrole, jer će prednost ostvariti oni koji se ponašaju neodgovorno prema svojim radnicima', priopćili su iz Možemo! u srijedu.

Ističu da se od početka krize zalažu za rješenja koja će radnicima osigurati stabilnost prihoda i omogućiti kontrolu države nad potrošnjom proračunskih sredstava. Smatraju da mjere trebaju biti dizajnirane tako da pomognu svima kojima je pomoć potrebna te da na njima nitko ne smije profitirati.

Stoga Možemo! zahtijeva da Vlada prilikom financijskih intervencija u gospodarstvo usvoji dva kriterija: zadržavanje radnih mjesta i plaća koje mogu pokriti troškove života radnika te zabranu profitiranja od sredstava koje se sada investiraju u gospodarstvo.

To znači, ističu, da se potpore moraju vezati uz obavezu očuvanja radnih mjesta te da se od svih subjekata koji dobivaju neki oblik državne potpore traži zabrana isplate dividendi za 2019. godinu i obaveza reinvestiranje te dobiti u održavanje poslovanja u 2020. godini.

'Smatramo da je primarna obaveza svakog vlasnika investirati u poslovanje svoje tvrtke, a da se pomoć treba usmjeriti na sve one koji nemaju dovoljno viškova ili likvidnosti', istaknuli su.

Osiguranje kontrole načela neprofitiranja od mjera može se provesti kroz sustav porezne prijave i podnošenja financijskih izvješća za 2020. godinu. Svima koji imaju pad prihoda veći od 20 posto potrebno je, smatraju, otpisati dugovanja za poreze i doprinose, a onima kojima su prihodi bili na razini 2019. odrediti obvezu proporcionalnog povrata dugovanja za poreze i doprinose odobrene u 2019.

Također, smatraju da se korištenje mogućnosti neplaćanja poreza i doprinosa u tromjesečnom razdoblju treba omogući bilo kada tijekom godine.

'Tako bi se izjednačila potpora onim tvrtkama koje posljedice osjećaju već sada i onima koje će posljedice osjetiti u nadolazećem razdoblju, kada završe poslove ugovorene prije krize', zaključili su iz Možemo!.