osuđuju ponašanje mup-a i vlade

Platforma 112: Zaustavite napade na izbjeglice i organizacije za zaštitu ljudskih prava

23.10.2018 u 15:29

Bionic
Reading

Platforma 112 pozvala je u utorak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da hitno zaustave, kako navode, intenzivne napade MUP-a na organizacije za zaštitu ljudskih prava, da omoguće istrage nezavisnih institucija te kazne one koji ljudska prava krše, a ne one koji ta prava štite

Platforma 112, koju čine udruge za zaštitu ljudskih prava, izrazila je zabrinutost "zbog pritisaka koje MUP kontinuirano radi na aktiviste, volontere i one koji solidarno pomažu i pružaju podršku izbjeglicama".

U priopćenju su, potaknuti prošlotjednom nepravomoćnom presudom volonteru udruge 'Are You Syrious' Draganu Umičeviću, izrazili zabrinutost jer je MUP u tužbi privatnoj osobi zatražio zabranu rada organizacije za koju je volontirao. Podsjetivši na temu policijskog nasilja nad izbjeglicama, iz udruge su upozorili i na uskraćivanje potrebnih podataka te onemogućavanje rada pučke pravobraniteljice.

"Sužavanjem prostora za djelovanje onih koji javno iskazuju kritiku politika i praksi vladajućih podrivaju se demokracija i temeljna prava, pa umjesto da se provedu istrage i ozbiljno shvate upozorenja povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava, UNHCR-a i drugih relevantnih institucija i organizacija, MUP i dalje ustraje na kršenju nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva", istaknuto je u priopćenju.

Ustvrdili su da i druge zemlje EU-a pribjegavaju takvim praksama i kao primjer naveli Francusku, Grčku, Italiju, Mađarsku i sl.

Iz udruga upozoravaju da solidarnost, koja se proklamira kao jedna od temeljnih europskih vrijednosti, sve više gubi smisao dok se Hrvatska pridružuje zemljama koje ju kažnjavaju te sužavaju prostor udrugama koje štite ljudska prava.

"Platforma 112 osuđuje ponašanje MUP-a i Vlade koji pokušavaju zastrašiti pa i kriminalizirati prvo ljude u pokretu, a potom i one koji tim ljudima pružaju podršku. Postavlja se pitanje tko će zaustaviti druga kršenja ljudskih prava, ako se već sada vidi kako MUP niti ne odgovara na upite neovisnim institucijama koje traže odgovore", ističe se u priopćenju.