VELIKI INTERES

Planule prve doze cjepiva protiv gripe: 'Pitajte dalje, možda netko drugi ima'

24.09.2020 u 16:04

Bionic
Reading

U hrvatske ljekarne, dosta ranije nego prethodnih godina, došlo je cjepivo protiv gripe Influvac, no količine su minimalne i brzo se rasprodaju. Samo 15 komada dobila je jedna zagrebačka Gradska ljekarna u širem centru grada, dok iz jedne privatne ljekarne u Splitu poručuju da su odmah prodali svih 10 doza, koliko im je isporučeno. 'Rasporedili su na sve nas, pa je svatko dobio po nešto. Pitajte dalje, možda još netko negdje ima', upućuje splitska ljekarnica

U iščekivanju očitovanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o uranjenim prvim dozama cjepiva protiv gripe u ljekarnama, podsjetimo da su iz HZJZ-a u petak poručili kako se dolazak cjepiva u Hrvatsku još uvijek čeka, te oni vjeruju da će se s cijepljenjem početi krajem listopada ili početkom studenog, kako je to već uobičajeno.

U jednoj liječničkoj ordinaciji u Zagrebu kažu da su pacijentima koji su već kupili cjepivo i kontaktirali ih kako bi dobili termin za cijepljenje objasnili da je bolje da cjepivo zasad čuvaju doma i jave im se krajem listopada ili početkom studenog, jer sezona respiratornih bolesti još nije ni počela, a imunitet se razvija dva tjedna nakon cijepljenja i polako popušta u iduća tri mjeseca.

S obzirom da epidemiolozi poručuju kako je ove godine, zbog epidemije koronavirusa, još važnije cijepiti se protiv gripe nego inače, očekuje se povećana potražnja za cjepivom. Liječnici su već izrazili sumnju da će besplatnog cjepiva biti dovoljno za sve rizične skupine kojima je ono namijenjeno, pa zapravo ne čudi da se cjepivo ovako rano pojavilo u ljekarnama. Prema ne u svim - iz jedne privatne ljekarne, također u širem centru Zagreba, kažu da cjepivo još nemaju, ali najavljuju da će ga dobiti vrlo skoro, s tim da bi uz Influvac trebao stići i Vaxigrip. Oba cjepiva su četverovalentna i mogu ih primiti i djeca.

  • +17
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) kaže za tportal da se cjepivo još nije distribuiralo u liječničke ambulante. I ona, prema dosadašnjim najavama, očekuje da bi se to moglo dogoditi sredinom listopada, što bi ipak bilo nešto ranije nego prethodnih sezona. Besplatno cjepivo, podsjetimo, namijenjeno je starijima od 65 godina i kroničnim bolesnicima, trudnicama, zdravstvenim djelatnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne osobe.