razgovori u gospiću

Planira se reforma lokalne samouprave, ali bez smanjenja broja lokalnih jedinica, išlo bi se na funkcionalno spajanje općina

18.09.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je na sastanku u Gospiću županima i lokalnim čelnicima predstojeću poreznu reformu s fiskalnom decentralizacijom, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica planiranu reformu lokalne samouprave

U izjavi za medije Malenica je najavio da se pripremaju izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o Gradu Zagrebu sa ciljem ušteda i jačanja fiskalnih kapaciteta.

Najavio je i smanjenje broja dužnosnika i naknada članovima predstavničkih tijela, skupština i gradskih i općinskih vijeća.

Malenica kaže da se ne razmišlja o smanjenju broja jedinica lokalne samouprave već o funkcionalnom spajanju pojedinih općina, primjerice Starigrada, Jasenice i Posedarja, te o digitalizaciji lokalne samouprave.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da se razgovaralo o racionalizaciji troškova kroz smanjenje broja dužnosnika i vijećnika, ali tek treba raspraviti bi li se ukidanjem ili smanjenjem broja profesionalnih zamjenika gradonačelnika i načelnika otvorio prostor za volonterski rad zamjenika i sl.

Ličko-senjski župan Darko Milinović najavio je da njegova županija iz EU-ovih fondova očekuje u idućih pet do sedam godina oko 1,3 milijarde kuna, te se založio da se na idući sastanak Vlade sa županima stavi tema populacijske politike.