VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Plaće zaposlenika HKMS-a – poslovna tajna

25.10.2010 u 09:24

Bionic
Reading

U razgovoru s predsjednicom Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Dragicom Šimunec doznali smo da je Komora bila prisiljena zatvoriti regionalne urede u Osijeku, Splitu i Rijeci, budući da je zbog informatizacije sustava prestala potreba za njihovim radom

Facebook fanovi tportala na Facebooku postavili su nekoliko zanimljivih pitanja vezanih uz Hrvatsku komoru medicinskih sestara. Na neka postavljena pitanja dobili smo odgovore, no na određena očekivano u Komori jednostavno ne žele odgovoriti.

Regionalni uredi nisu u potpunosti izvršavali svoje dužnosti i stizale su pritužbe na njihov rad iz samih tih gradova. Troškovi ureda podmirivani su iz prikupljenih članarina medicinskih sestara, a bili su znatni. Zbog toga je zagrebački ured preuzeo sve obveze i skrb o sestrinstvu. Svakodnevno se uredu obraća do stotinjak stranaka s različitim problemima koje žurno i učinkovito treba rješavati.

Komora djeluje prema Poslovniku o radu HKMS-a, unutarnjem aktu o poslovanju i pitanjima organizacije rada. Odobrilo ga je Vijeće Komore i nema nikakve potrebe da takav akt bude dostupan javnosti na uvid.

Na upit o navodnom provođenju kaznenih istraga protiv osoba u HKMS-u od predsjednice Komore Dragice Šimunec doznajemo da dosada nije bilo kaznenih istraga te da su prošli sve potrebne nadzore - Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, financijsku inspekciju i ostalo.

Suradnja sindikata i Komore postoji, ali na niskoj razini. Naime, sindikat ne daje informacije o svojoj djelatnosti, pregovorima i dogovorima, dok Komora djeluje prema propisima kojih se mora držati. Kada je sindikat dogovarao kolektivne ugovore, za to nisu znale niti sestre niti Komora. Tako su ugovori potpisani bez konzultacija.

Nekada velik problem odlazaka sestara na rad u inozemstvo danas je gotovo nezamjetan, jer, kako kaže predsjednica, ove godine su dali samo dva potpisa za upućivanje na rad u strane zemlje.

Plaće predsjednice, tajnice i zaposlenika HKMS-a poslovna su tajna te nitko u Uredu nije ovlašten da daje takve informacije.

Priču smo istražili nakon upita naših fanova na Facebooku, a u projekt 'Vi pitate, oni odgovaraju' možete se uključiti postavljanjem pitanja