POVIJESNA ODLUKA SABORA

'Plače mi se kad se sjetim Sanadera i Barišića koji nam se smiju'

25.06.2012 u 08:21

Bionic
Reading

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, jutros je državni vrh položio vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Sabora Josip Leko položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, pred Grobnicom narodnih heroja, na grob predsjednika Vlade RH od 2000. do 2003. Ivice Račana, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vijenac su položili i zapalili svijeću i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U izaslanstvu su bili i predstavnici Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije RH, udruga branitelja i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) te Grada Zagreba.

Ministar branitelja Predrag Matić nakon polaganja vijenaca izjavio je da se na današnji dan s ponosom sjećamo svih hrvatskih branitelja, onih poginulih, nestalih, ali i onih živih koji su nam omogućili da danas živimo u slobodi i da imamo svoju državu.

'Na žalost osjećaji su dvojaki. Na jednu stranu veselio bih se jer imamo svoju domovinu, a na drugu stranu, kad se sjetim da imamo one koji su s jednom ruku na srcu a s drugom u našim novčanicima, ili kad se sjetim svih onih Barišića i Sanadera koji sad sjede na špici i piju kavu i debelo nam se smiju dok mi ovdje danas polažemo vijence - onda mi dođe muka, dođe mi da zaplačem, da ne kažem neku težu riječ', rekao je Matić.

Novinarima se obratio i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm i rekao kako braniteljske udruge nisu zajedno s državnim vrhom položile vijenac pred Grobnicom narodnih heroja, ali jesu na ostalim mjestima, uključujući i grob pokojnog predsjednika Vlade Ivice Račana.

Klemm je rekao dodao da su danas udruge iz Domovinskog rata bile jedinstvene zajedno s državnim vrhom i da su zajedno položili vijenac na ponos svih hrvatskih branitelja. 'A ovo su male sitnice još koje će se protoklom riješiti i bit će na zadovoljstvo svih', rekao je.

Također je rekao da su se u Dugom svjetskom ratu dogodile najveće podijele hrvatskog naroda pa oni ovoga trenutka ne žele odavati jednima počast a drugima ne. Pojasnio je da kad to kaže misli i na partizane i na domobrane. 'Žrtva je žrtva, ko što ponavljaju naši političari pa tako i mi hrvatski branitelji smatramo ako trebamo ići jednima trebamo ići i drugima. Znači to nije nikakav protest prema antifašizmu, jer hrvatski branitelji su svi antifašisti', rekao je.

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da bi na to gledao s pozitivne strane. 'Vidjeli ste danas po prvi puta u ovih 21 godinu cijeli državni vrh zajedno s braniteljima, predstavnicima braniteljskih udruga, Vlada, Sabor...položili smo zajedno vijenac i to pokazuje jedinstvo. A ovo su još neke male ideološke podjele, gdje tko hoće, gdje tko neće na koje ja ne bih obraćao pažnju. Meni je ovo bilo danas izuzetno zadovoljstvo', rekao je Matić.