RASKOL MEĐU MEDICINSKIM SESTRAMA

Plaćanje ispita: provjera stručnosti ili harač?

28.01.2011 u 16:43

Bionic
Reading

Nastavlja se polemika između Hrvatske komore medicinskih sestara s jedne strane i članova građanske inicijative Medicinske sestre Hrvatske – Osma sila

Na niz pitanja i kritika spomenute građanske inicijative odgovore smo dobili od predsjednice HKMS-a, gospođe Dragice Šimunec. Ona smatra da se polemike potiču zbog aktualne obnove Odobrenja za samostalan rad. Odluku o naplati od 700 kn za provjeru stručnosti donijelo je Vijeće Hrvatske komore medicinskih sestara imajući u vidu i naknade kod ostalih zdravstvenih komora. Predsjednica Komore ne donosi odluke, ali je dužna provoditi odluke Vijeća. Naknada od 30 kn za troškove upisa u Registar HKMS-a uključuje samo jednu radnju, dok provjera stručnosti uključuje i niz drugih troškova slanja pisanih pošiljki, troškove obrade i rada tijela Komore.

Stručna provjera je u nadležnosti Povjerenstva za stručna pitanja i trajno usavršavanje HKMS-a. Ono je donijelo odluku o objavi svih pitanja na webu, kao što je to danas uobičajeno u sustavu stručnog usavršavanja (državna matura, razredbeni ispiti na visokoškolskim ustanovama, katalozi znanja itd.). Unatoč objavljenim pitanjima ima pristupnika koji ne uspiju riješiti test sa zadovoljavajućom točnošću.

Način provjere stručnosti drugih europskih komora, posebice Engleske komore za sestre i primalje, u Hrvatskoj nije prihvatljiv zbog rigoroznosti sustava, kažnjavanja i poimeničnog objavljivanja kršenja propisa i skupe naplate.

Povjerenstvo za stručna pitanja i trajno usavršavanje donosi odluku o prihvaćanju vanjskih organizatora prema općim aktima. Temeljem odluke povjerenstva predsjednica Komore potom potpisuje ugovor s organizatorom koji je dostavio potrebnu dokumentaciju. Iz vrednovanja trajnog usavršavanja nitko nije isključen. Što se tiče Udruge medicinskih sestara iz Zadra, pod ovim nazivom Komora nema evidentirano zaprimanje zahtjeva. Vjerojatno se radi o netočnom nazivu udruge.

Pravilnikom o sadržaju, rokovima i postupku stručnog usavršavanja propisano je da su medicinske sestre u smislu cjeloživotnog učenja dužne obnavljati stečena znanja, usvajati nova i trajno se usavršavati. To se dakle odnosi i na one iznad 60 godina života.

Ispis iz Registra članstva provodi se tek po primitku podatka o umirovljenju ili preminuloj osobi. Sve dotad osobu se smatra aktivnim članom. Na pitanje o sklapanju štetnih ugovora predsjednica Šimunec odgovara da Komora nije sklopila nijedan takav ugovor.


Članarina u iznosu od 0,4 posto prihod je Komore predviđen financijskim planom koji ima određene stavke, a nijedna nije plaćanje naknade za ispit. Iz sveukupne sume ne plaćaju se obveze za obnavljanje Odobrenja pojedinih članova. HKMS bi u slučaju naplaćivanja ove naknade iz članarine bila jedina zdravstvena komora koja bi to učinila. Kandidatima su omogućeni različiti modaliteti plaćanja iznosa provjere.

Licence se u pravilu šalju preporučeno s povratnicom na kućnu adresu, a samo izuzetno po prethodnom dogovoru na adresu poslodavca. Ovu iznimku Komora čini radi zaštite članova, kako bi lakše i brže ostvarili svoja prava. To je i rezultat iskustva s obzirom da pojedini članovi ne prijavljuju promjene adresa i prebivališta te se preporuke vraćaju Komori. U tom slučaju prosljeđuju se poslodavcu. Uputa o pravnom lijeku na produženju Odobrenja nema smisla jer se još nitko nije požalio na dobiveno Odobrenje.

U ovu kao i u sve teme našeg projekta 'Vi pitate, oni odgovaraju' možete se uključiti i vi preko ove adrese