U RALJAMA KORPORACIJA

Pizza je povrće za male Amerikance

21.11.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Na radost svih klinaca i tinejdžera, a suprotno svakom zdravom razumu, skupina američkih kongresnika predložila je da se pizza zbog nekoliko žličica koncentrata rajčice računa kao povrće i zahvaljujući tome ostane u školskim kantinama

Uz malu pomoć proizvođača smrznute hrane, industrije soli, uzgajivača krumpira i konzervativnih zastupnika koji smatraju da vlada ne bi trebala govoriti djeci što jesti, kongresnici u Washingtonu predlaže da se pizza i pomfrit računaju kao povrće i tako ostanu na meniju školskih kantina.

Naime, ranije ove godine Ministarstvo poljoprivrede (USDA) predložilo je preispitivanje školskih prehrambenih standarda, ograničavanje konzumacije soli i ugljikohidrata, a povećanje hrane bogate žitaricama. Zbog toga su se neke škole i industrijski giganti žalili da je USDA u svojim smjernicama otišlo predaleko i da su njihovi zahtjevi preskupi.

USDA je predložila ograničenje količine krumpira i drugog škrobnog povrća u školskim obrocima, kako se ne bi dogodilo da 30-ak mililitara koncentrata od rajčice ima jednaku hranidbenu vrijednost kao obrok povrća.

USDA procjenjuje da bi reforma školskih obroka koštala oko 6,8 milijardi dolara u razdoblju od idućih pet godina, uglavnom zbog udvostručenja količine voća i povrća. No ograničenje korištenja umaka od rajčice i škrobnog povrća 'imat će mali ili nikakav učinak na troškove novih standarda' za školske obroke, rekao je glasnogovornik USDA-a Aaron Lavallee.

Nutella slasna i 'zdrava'

Potrošači s druge strane Atlantika uživaju nešto veću zaštitu, o čemu svjedoči slučaj iz Njemačke, gdje je frankfurtski Žalbeni sud naredio tvrtki Ferrero da zbog pogrešnih informacija izmijeni hranidbene vrijednosti na etiketi Nutelle. Svoj popularni namaz od čokolade i lješnjaka Fererro je, naime, reklamirao ne samo kao ukusan, već i zdrav, piše njemački Die Welt.

Sud se složio s udrugama za zaštitu potrošača, koje su upozorile da Fererro navodi sadržaj masnoća i ugljikohidrata na temelju porcije od 15 grama, dok se sadržaj vitamina i minerala, istaknut na etiketi drukčije boje, temelji na porciji od 100 grama.

Sud je zaključio da kupci u supermarketima obično nemaju vremena za računanje, već pozitivno reagiraju na navedene informacije prema kojima Nutella sadrži niske razine masnoća i šećera te visoke razine vitamina i minerala.

Ferrero Deutschland sa sjedištem u Frankfurtu najavio je žalbu federalnom Vrhovnom sudu. Tvrtka poručuje da su podaci o hranidbenoj vrijednosti transparentni i lako razumljivi, u skladu sa zakonskim odredbama. Ipak, najavila je da će do kraja godine dobrovoljno promijeniti podatke na etiketi, navodeći vrijednosti za jednu porciju.