KAD NEODREĐENO POSTANE ODREĐENO

Pittarello krši radnička prava

05.03.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Ženske sindikalne grupe triju sindikalnih središnjica, SSSH-a, NHS-a i HUS-a, u povodu Međunarodnog dana žena 8. ožujka digle su svoj glas protiv prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, držeći da se njime ozbiljno ugrožava pravo na jednake mogućnosti svih, a osobito žena zaposlenih u tijelima državne uprave. Uz to traže da Hrvatska hitno ratificira 183. Konvenciju Međunarodne organizacije rada o zaštiti majčinstva na radnom mjestu

'U državnoj upravi radi 105 tisuća ljudi, od čega veći dio čine žene. Uz predloženo zamrzavanje plaća poseban problem je da se predloženim izmjenama otvara prostor za brojne manipulacije, prije svega jer postoji mogućnost nagrađivanja podobnih i nenagrađivanja, zastrašivanja nepodobnih. Naime, predloženim Zakonom plaće zaposlenih u državnoj upravi ovisile bi isključivo o volji šefa, a postoji opasnost da bi se kriteriji ocjenjivanja podešavali prema proračunu', kazala je Katarina Perković iz ženske koordinacije HUS-a.

Ženske sindikalne grupe smatraju da bi se, ako Zakon prođe, najviše diskriminirale žene koje jesu ili će biti majke, jer bi za porodiljski dopust, mirovanje tijekom trudnoće, bolovanje zbog djeteta, odnosno mirovanje radnog odnosa zbog skrbi o djetetu do treće godine života bile uskraćene za promaknuće. Naime, propisano je da se ne ocjenjuju službenici koji su u prethodnoj kalendarskoj godini radili manje od šest mjeseci, što znači da te žene ne bi mogle računati na veću plaću jer bi im status bio zamrznut.

Na posebno loš status žena koje rade u trgovini upozorila je Dragica Petrinjak iz sindikate Name.

'Trgovac je nekad bio gospodin čovjek, a danas je on roblje. Žene u trgovinama danas šute i trpe, a neke ni ne znaju koja su njihova prava. Rijetke su one koje se odluče požaliti sindikatima jer žive u strahu da će nakon toga dobiti otkaz.

Granski kolektivni ugovor koji postoji u 90 posto slučajeva se ne poštuje, a ljude se sve češće prebacuje s neodređenog na određene ugovore o radu (dva, tri, šest mjeseci, op. a.), kako bi ih se, ako se utvrdi manjak kod inventure, moglo otpustiti', kazala je Petrinjak i dodala kako ima informacije da to rade u Pittarellu, dok situacija po pitanjima prava nije puno bolja ni u Intersparu i Pevecu. Tamo, kaže ona, ljudi ne mogu otići obaviti ni osnovne higijenske stvari.