MUTNA VODA DUBROVAČKA

Piti ili ne piti pitanje je sad

03.12.2010 u 12:40

Bionic
Reading

Voda iz dubrovačkih slavina sve češće nalikuje na zemljani gusti sok. Upozorenja građanima iz Zavoda za javno zdravstvo da se ne preporučuje za piće u posljednje vrijeme postala su uobičajena praksa. Vodu prije konzumacije treba pustiti da se istaloži, pa prokuhati, no mikrobiološki je ispravna. Piti ili ne piti, pitanje je sad

Mutna voda iz slavine Dubrovčanima je u ovim kišnim danima postala gotovo normalna stvar. Riječ je o pojavi koja nije neuobičajena za krško područje u zimskom periodu za vrijeme obilnijih kiša. Voda u većem obimu i brže prolazi kroz rascijepe u kršu, pa mrvi vapnenac i odnosi veće količine zemlje. Zbog obima i brzine vode sprečava se prirodna filtracija i bistrenje vode, zbog čega dolazi do zamućenosti na izvorištu te ulaska mutne vode u distribucijsku mrežu.


Obilnijih kiša
na dubrovačkom području u posljednje vrijeme uistinu ne nedostaje. Bolje rečeno, kostantne su, stoga stalno i dolazi do zamućenja vode. Stanovnici dubrovačkog područja tako su u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci od Zavoda za javno zdravstvo upozoravani da se voda ne preporučuje za piće. Takva mutna voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 47/08), no mikrobiološki je ispravna, kaže Marija Jadrušić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Ovakva mutna voda prije distribucije u mrežu prolazi proces kloriranja, odnosno dezinfekcije. Voda koja je zamućena, zbog zemlje, može sadržati veći broj mikroorganizama, stoga se za svaki slučaj koristi veća količina klora, koja je u skladu s vrijednostima koje propisuje pravilnik. Mutna dubrovačka voda stoga je mikrobiološki ispravna, poručuju iz Zavoda u kojem se svakodnevno vrše ispitivanja kakvoće vode iz vodovodne mreže te uspješnosti dezinfekcije.

Ispitivanja pokazuju da voda sa izvorišta Omble odgovara kemijskim odredbama pravilnika. Ipak, za vrijeme obilnih kiša u njoj se zna bilježiti povećana koncentracija željeza i aluminija, kaže Marija Jadrušić, no ističe da nije riječ o vanjskom zagađenju. Metali nisu otopljeni u vodi, dio su prirodnog sastava sedimenta koji se ispire uslijed obilnih kiša.

Veće koncentracije željeza i aluminija bilježe se tek nekoliko dana godišnje i, što je najvažnije, ne predstavljaju veći rizik za zdravlje ljudi. Ako dozvoljene vrijednosti premašuju razinu, voda još uvijek nije zdravstveno opasna, ali je zdravstveno neispravna.

Pročistač je 'skup sport'

Dubrovačke 'muke po mutnoj vodi' riješilo bi postavljanje pročistača na izvorištu Omble u Rijeci dubrovačkoj , no ugradnja istog je 'vrlo skup sport', kaže Pero Mišković, član uprave dubrovačkog Vodovoda, te dodaje kako je ugradnja pročistača vrlo složen zahvat vrijednosti od pet do deset milijuna eura. Ipak, nešto bi se uskoro trebalo početi rješavati po ovom pitanju, jer natječaj je raspisan, a pročistač na izvorištu Omble jedan je od preduvjeta gradnje hidroelektrane na Ombli. Podsjetimo, Vlada je izgradnju hidroelektrane na Ombli u vrijednosti od 110 milijuna eura proglasila nacionalnim prioritetnim projektom.

Ugradnja pročistača je dakle preduvjet izgradnji hidroelektrene Ombla, no Mišković kaže kada bi u ovom trenutku Vodovod i imao potreban novac za pročistač, od realizacije do puštanja pročistača u funkciju trebale bi oko dvije godine.

Živi bili, pa vidjeli, a dotada mutnu vodu pili, rekli bi Dubrovčani. Do tih manje mutnih vremena iz Zavoda će i dalje zasigurno stizati već dobro znane preporuke - istaložiti, prokuhati, pa tek tada piti.