HND MLAKO UOČI VNS-A

'Pitamo se tko su pravi vlasnici medija'

14.06.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Uoči sutrašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, posvećene vlasništvu nad medijima, HND se oglasio blijedim otvorenim pismom u kojem se ističe da se 'i HND i javnost pitaju se o legalnosti privatizacije i o pravoj vlasničkoj situaciji gotovo svih vodećih dnevnih i tjednih listova u zemlji'

Otvoreno pismo HND-a prenosimo u cijelosti.

'Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva zaključcima sa svoje današnje sjednice želi upozoriti sve članove Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) da očekuje od sutrašnje sjednice tog vijeća konkretne, vidljive rezultate u poticanju društvene, pravne, pravosudne i zakonodavne bitke protiv crnih fondova, kriminalnih privatizacija, tzv. tuneliranja (prebacivanja novca iz starih u nove tvrtke), torbarenja, isisavanja novca iz medija i korupcije u medijima.

HND ističe da već dugo javno iznosi da je ponajveći problem hrvatskih medija nedovoljna transparentnost vlasništva u medijima. Čak i kad prijavljuju vlasničku strukturu nadležnim tijelima, pravo vlasničko stanje prikriveno je zbog vjerojatnih tajnih ugovora i dalekosežnih neformalnih dogovora o kojima postoje sumnje da je u njima osobno sudjelovao i bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader.

I HND i javnost pitaju se o legalnosti privatizacije i o pravoj vlasničkoj situaciji gotovo svih vodećih dnevnih i tjednih listova u zemlji.

Podsjećamo da je Predsjednik Republike spominjao crne torbe u kupovini medija. Isto tako, pojedine informacije iz istraga govorile su o koruptivnom novcu za lokalne medije. Pričalo se i priča o nejasnom vlasništvu brojnih lokalnih privatnih televizija i radijskih postaja.
Upozoravamo na to da se ne provodi već zastarjeli Zakon o medijima – posebno što se tiče vlasničke strukture i koncentracije i što se tiče utjecaja novinara na izbor glavnih urednika i uredništava.

Potpuno jasno vlasništvo i saznanje o veličinama oglašivačkih udjela uvjeti su bez kojih nema slobode medija, nema novinarskih sloboda i mediji ne mogu na pravi način zadovoljiti interes javnosti da bude svestrano i kvalitetno informirana a da novinarstvo bude javno dobro.
HND apelira na članove Vijeća za nacionalnu sigurnost da ni na koji način ne koriste rezultate sjednice u dnevno političke svrhe, nego očekujemo poticaj i ohrabrenje za neovisan i efikasan rad DORH-a i MUP-a.