opoziv kujundžića

Pitali smo predsjednicu RH hoće li uvažiti zahtjev Mosta i sazvati izvanrednu sjednicu Sabora

09.08.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Iako je Most prije tri dana predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović poslao službeni zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravljalo o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, službenog odgovora iz Ureda predsjednice još uvijek nema

Mostovci su zahtjev za opoziv Kujundžića poslali još 22. srpnja, no kako je tada nastupila ustavna stanka u radu Sabora, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio ih je da se nisu stekli uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice, te da će se o opozivu raspraviti na jesen.

No, u Mostu smatraju da je po pitanju rokova za raspravu o opozivu Ustav jasan. Naime, člankom 116. stavkom 4. Ustava propisano je da se rasprava i glasovanje o povjerenju mora provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga, a taj rok uskoro ističe.

Stoga su od predsjednice zatražili da ona pošalje zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora, što po Ustavu može. 'Stoga Vas još jednom pozivam da iskoristite svoju ustavnu ovlast i uputite zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora imajući u vidu da je politička odgovornost vlade pred parlamentom neizostavni element hrvatskog parlamentarnog sustava te ona ne može biti parcijalna i povremena', stoji u dopisu Mosta predsjednici.

Kakav će biti odgovor predsjednice još nije poznato. U Uredu predsjednice su za tportal odgovorili da je Mostov zahtjev zaprimljen te da će predsjednica na njega odgovoriti 'na vrijeme'.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ranije je Grabar-Kitarović na pitanje hoće li podržati oporbu u inicijativi za opozivom Kujundžića kazala da se u to neće miješati, no to je bilo prije nego što joj je došao i službeni zahtjev Mosta.

No, jednako tako ranije je jasno rekla da nije zadovoljna radom Kujundžića. 'Stanje u zdravstvu je, neću reći katastrofalno, ali doista vrlo loše i u posljednje tri godine nije se učinilo gotovo ništa. Žao mi je da tijekom ove zadnje rekonstrukcije Vlade nije zahvaćeno i zdravstvo, rekla je predsjednica prije tjedan dana.