čovjek za sms-ove

Pitali smo policiju zašto je Franjo Varga prestao raditi kod njih, evo što su nam odgovorili

28.09.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Franjo Varga (36) iz Belišća, koji je uhićen prije tjedan dana zbog sumnje da je izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju za potrebe sudskog postupka koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodi protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara, u policiji je proveo svega tri godine

Protiv braće Mamić, Vrbanovića i Pernara vodi se postupak za izvlačenje 115,8 milijuna kuna iz GNK Dinamo.

Kako doznajemo iz MUP-a, Varga je kod njih radio tri godine, od 2009. do 2012. godine, od čega je jedna bila vježbeničkog staža. Od ranije je poznato to da je radio u PU osječko-baranjskoj na poslovima informatičara, odnosno na poslovima održavanja informatičke opreme.

Na pitanje zašto je Varga prestao raditi u policiji, u MUP-u navode da mu je 'služba prestala po sili zakona sukladno članku 137. Zakona o državnim službenicima'.

Spomenuti članak zakona navodi desetak stavki zbog kojih služba može prestati, a one koje se mogu eliminirati u startu su: smrt, navršenje 65 godina života i 15 godina staža.

Od ostalih mogućnosti zakon dodaje: osuđenost na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, osuđenost za kazneno djelo koje je zapreka za prijam u državnu službu, neopravdano izostajanje s posla pet radnih dana uzastopce, nepolaganje državnog stručnog ispita u propisanom roku, ako se sazna da u vrijeme prijama u državnu službu nije ispunjavao uvjete za prijam u državnu službu, zbog teške povrede službene dužnosti, ako se kod premještaja ne javi na novu dužnost u utvrđenom roku, ako je ocijenjen ocjenom 'ne zadovoljava' i u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.

  • +3
Privođenje Blaža Curića na saslušanje na Općinski sud Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Protiv Varge je, podsjetimo, USKOK, zbog sumnje u sprječavanje dokazivanja pokrenuo istragu, a na osječkom sudu određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora kako ne bi utjecao na svjedoke.

Da ga se istražuje, dojavio mu je Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića (HDZ) i kum Milijana Brkića (HDZ), potpredsjednika Sabora.

Kako je Curić znao da je Varga pod nadzorom, treba utvrditi istraga, a on će također mjesec dana provesti iza rešetaka.

Brkić je potvrdio da poznaje Vargu iz MUP-a i da mu je čak pomagao nakon što je dobio otkaz. Za razliku od njega, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ispričao je za dva medija dvije različite verzije priče o poznanstvu s Vargom. Za N1 je kazao kako ga je vidio jednom u životu te da su mu neki prijatelji sugerirali upravo Vargu kao stručnjaka, a vezano uz rekonstrukciju navodne krađe glasova na izborima 2015., za što je on tada optužio APIS.

No za Jutarnji list je ispričao kako je Vargu poznavao iz MUP-a i da se s njim počeo intenzivnije družiti 2017., nakon što se povukao iz politike, a vezano za spomenuti APIS. Zadnji put su se čuli prije 20-ak dana, kad je Varga kontaktirao s njim želeći 'da mu financijski pomogne jer mora na operaciju'.