reforma u brojkama

Pitali smo ministricu Divjak na što će točno potrošiti 3,5 milijardi kuna: Poslala nam je troškove po stavkama

14.05.2019 u 21:47

Bionic
Reading

Oko dvije milijarde kuna uložit će se u reformu općeg obrazovanja u sustavu hrvatskog školstva od 2017. do 2020. godine, izjavila je u nekoliko navrata ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Imajući u vidu ambiciozne planove ministrice, kao i zapuštenost sustava osnovnog i srednjeg obrazovanja, taj iznos prilično je skroman - dvije milijarde kuna, primjerice, strani investitori spremni su uložiti u centar za golf kod Skradina. Tportal donosi specifikaciju troškova kurikularne reforme u navedenom okvirnom razdoblju, kao i reforme strukovnog obrazovanja

Na upit tportala Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) dostavilo je popis od šest okvirnih troškova kurikularne reforme općeg obrazovanja ukupnog iznosa od oko dvije milijarde kuna, kao i zasebnu procjenu financijskih sredstava za reformu strukovnog obrazovanja u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijardi kuna.

Izostao je odgovor na upit o iznosu i uvjetima najavljenog kredita Svjetske banke za planirano uvođenje jednosmjenske cjelodnevne nastave od 9 do 16 sati u sve osnovne škole, s pilot-projektom od 2020. godine. Ministrica Divjak izjavila je da će se u tu svrhu graditi novi te proširivati, restrukturirati i opremati postojeći školski kapaciteti.

1. Kroz pilot projekt e-Škole osigurano je 307 milijuna kuna. Navedena sredstva odnose se na opremu, edukaciju, izradu digitalnih obrazovnih sadržaja i razvoj sustava podrške obrazovanju.

Podsjetimo, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila je CARNET-ov pilot-projekt 'e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola' jednim od 12 najboljih projekata u svijetu u području primjene informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u obrazovanju za 2017. godinu, u konkurenciji od 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja.

  • +27
Prezentacija završetka projekta e-Škole Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

2. Za besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima u tri godine planirano je 540 milijuna kuna.

Udžbenike za osnovnu školu trenutno nabavljaju Grad Zagreb i tri županije (Međimurska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka), samostalno ili u suradnji s gradovima i općinama na svom području. Uz navedene županije, još 30-ak gradova i 40-ak općina djelomično subvencionira ili kupuje udžbenike učenicima. Time je ukupno pokriveno više od 50 posto svih osnovnih škola i više od 60 posto učenika u Hrvatskoj. MZO zasad sufinancira nabavu udžbenika učenicima iz kućanstava sa zajamčenom minimalnom naknadom (ZMN), kao i djeci smrtno stradalih od eksplozivnih naprava zaostalih iz rata te pirotehničara sa 100-postotnim invaliditetom.

3. Projekt Cjelovita kurikularna reforma 1 (izvor: Europski socijalni fond): 155 milijuna kuna. U navedeni iznos uključeno je opremanje škola, upravljanje projektom i administracija, edukacije, obrazovni sadržaj i stručna usavršavanja, udžbenici, vidljivost projekta itd.

4. U okviru Programa potpore strukturnim reformama (SRSP) Europska komisija odobrila je oko četiri milijuna kuna za osnaživanje kompetencija ravnatelja škola za vođenje i razvoj, edukaciju mentora koji provode edukacije učitelja i nastavnika svih osnovnih i srednjih škola, pripremu novih obrazovnih sadržaja uz poseban naglasak na razvoju kompetencija za vrednovanje i ocjenjivanje: samovrednovanje i vršnjačko vrednovanje učenika, samovrednovanje škola te njegovu primjenu u strateškom razvoju škole te evaluaciju učinaka reforme i projekta.

5. Projekt Cjelovita kurikularna reforma 2 (izvor: Europski socijalni fond): 684 milijuna kuna. Sredstva se odnose na opremanje škola, edukacije, obrazovne sadržaje, stručna usavršavanja, vidljivost, stručnu literaturu, knjige za lektiru itd.

6. Iz državnog proračuna u tri godine ukupno oko 300 milijuna kuna: 2018. godine 34 milijuna kuna, 2019. godine 130 milijuna kuna, a 2020. planiran je iznos od 130,5 milijuna kuna. Sredstva državnog proračuna najvećim se dijelom odnose na opremanje škola, a dio je predviđen i za nagrađivanje učitelja.

  • +8
Prvi dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Strukovno obrazovanje

U nastavku je procjena financijskih sredstava - što utrošenih, što budućih troškova - za reformu strukovnog obrazovanja.

1. Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond: oko 1,26 milijardi kuna za projekte vezane uz uspostavu regionalnih centara kompetentnosti.

2. Projekt 'Modernizacija programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja' u suradnji Hrvatske i Švicarske: 16 milijuna kuna (od 1. lipnja 2017. do 30. travnja 2020.).

  • +10
Dan otvorenih vrata u Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

3. Projekti Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih: ukupno oko 286 milijuna kuna.

a) 'Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta': oko 11,8 milijuna kuna (od 1. svibnja 2017. do 1. siječnja 2020.)

b) 'Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre': oko 41 milijun kuna (od 1. siječnja 2017. do 1. siječnja 2022.)

c) 'Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja': oko 233 milijuna kuna (od 2. studenog 2017. do 2. prosinca 2022.).