unatoč 14 oboljelih

Pitali smo Ministarstvo zdravstva zašto nije proglasilo epidemiju ospica u Dubrovniku

18.06.2018 u 17:11

Bionic
Reading

Ovogodišnja 'epidemija' ospica, koja zapravo i nije bila epidemija, izazvala je iznimnu pažnju javnosti. S današnjim danom ukupno je 14 oboljelih, neusporedivo manje nego 2015., kada se brojka popela iznad 200. No 14 oboljelih također je znatno veći broj od onog koji je potreban za proglašenje epidemije. Unatoč tome, epidemija u Hrvatskoj nije proglašena ni ove, a ni rekordne 2015. Zatražili smo od nadležnih objašnjenje za to

Pitanje zaraznih bolesti i načina na koji se nadležne službe odnose prema njima te mjere koje poduzimaju definirani su Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

'Epidemijom zarazne bolesti, prema ovome zakonu, smatra se porast oboljenja od zarazne bolesti neuobičajen po broju slučajeva, vremenu, mjestu i zahvaćenom pučanstvu te neuobičajeno povećanje broja oboljenja s komplikacijama ili smrtnim ishodom, kao i pojava dvaju ili više međusobno povezanih oboljenja od zarazne bolesti, koja se nikada ili više godina nisu pojavljivala na jednom području.'

Dakle prema ovom zakonu, epidemija je ove, a posebice 2015. godine trebala biti proglašena, ali nije. Da su postojali uvjeti za proglašenje epidemije ospica, potvrdio je još prije deset dana prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Na pitanje možemo li govoriti o epidemiji ospica, kazao je u emisiji Otvoreno HTV-a kako je za tu kvalifikaciju potrebno 'tri ili više slučajeva u istom prostoru'. 'Po toj definiciji je imamo, no ne veliku… Imamo sve objektivne okolnosti za epidemiju', poručio je.

Zašto epidemija onda nije proglašena? Odgovor na to pitanje pokušali smo doznati od dvije referentne institucije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva zdravstva. Upravo je Ministarstvo ono koje prema zakonu proglašava epidemiju, ali na prijedlog HZJZ-a.

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No u toj instituciji lopticu prebacuju na Ministarstvo. Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić kazao nam je kako bismo pitanje o proglašenju epidemije trebali uputiti Ministarstvu zdravstva. Napominje kako je proglašavanje epidemije zapravo pravna kategorija da bi se lakše mobilizirali ljudi i financijska sredstva te kako to sada nije potrebno jer je bilo i većih epidemija pa nije bilo službenog proglašenja.

U Ministarstvu zdravstva također smatraju kako nema potrebe za proglašenjem epidemije jer sustav i bez toga učinkovito donosi mjere.

'Pojavnost ospica u prethodnom razdoblju, npr. 2015. godine, također nije zahtijevala dodatne intervencije Ministarstva zdravstva u smislu proglašenja epidemije', kažu za tportal.

Nabrajaju kako su izdane preporuke o postupanju zdravstvenim ustanovama, Općoj bolnici Dubrovnik, Domu zdravlja Dubrovnik i svim dječjim vrtićima na području Županije dubrovačko-neretvanske, koje se provode sukladno stručnim uputama i smjernicama.

Ujedno je pojačan nadzor sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva na tome području te se raširenost virusa u populaciji kontrolira i sustavno prati.