POVRATAK IVANA VRDOLJAKA

Pitali smo HNS-ovce misle li ugurati svog razmetnoga sina i u Vladu

20.10.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Ivan Vrdoljak u prosincu će se vratiti na čelo HNS-a, nakon čega će odlučiti hoće li na mjestu potpredsjednika Vlade zamijeniti Predraga Štromara. Mišljenja u stranci o tome hoće li, i treba li uopće, Vrdoljak ući u Vladu zasad su podijeljena…

'Dosad je uglavnom praksa bila takva da predsjednik mlađeg koalicijskog partnera bude potpredsjednik Vlade, pa je moguće da će Ivan Vrdoljak na tom mjestu zamijeniti Predraga Štromara. No odluku o tome HNS još nije donio', rekao je za tportal član Predsjedništva HNS-a.

Jedan od najmoćnijih HNS-ovaca uvjerava nas kako se to neće dogoditi: 'Prvo, svi bi pisali o tome da se Vrdoljak vratio na čelo stranke samo kako bi se uhljebio u Vladi. Drugo, on će kao predsjednik stranke imati jako puno posla kako bi HNS ojačao i na idućim parlamentarnim izborima, na koje ćemo izaći samostalno, osvojio najmanje pet saborskih mandata.'  

Koje su sve kombinacije u igri?

Izvor blizak Vrdoljaku kaže da će Predrag Štromar sigurno ostati ministar graditeljstva, čak i ako se oni dogovore da ga Vrdoljak zamijeni na mjestu potpredsjednika Vlade. U tom bi slučaju Vrdoljak bio potpredsjednik Vlade bez resora, dakle ne bi istodobno bio ministar.

  • +7
Ivan Vrdoljak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

'Međutim nije nužno da Vrdoljak uđe u Vladu kao jedan od potpredsjednika premijera Andreja Plenkovića, jer će on samom činjenicom da je opet šef stranke ojačati poziciju HNS-a u Vladi. Vrdoljak jednostavno ima veću političku težinu od Štromara.

I zato može i bez ulaska u Vladu pomoći Štromaru, vodstvu stranke te ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak u svim razgovorima i pregovorima s Plenkovićem i HDZ-om oko raznih tema, pogotovo ideoloških pitanja koja će se eventualno pojavljivati tijekom mandata ove Vlade, a o kojima HNS i HDZ neće imati ista stajališta. Ojačat će se pozicija HNS-a i kad je riječ o provedbi kurikularne reforme', kaže tportalov izvor blizak Vrdoljaku.

Iako će izborni sabor HNS-a biti održan tek 17. prosinca, naši sugovornici iz vrha stranke ne očekuju da će itko, barem ne netko s ozbiljnim šansama, ući u predsjedničku utrku s Vrdoljakom.

Predsjedništvo stranke u četvrtak je Središnjem odboru HNS-a predložilo Ivana Vrdoljaka za predsjednika stranke, Predraga Štromara za zamjenika, a za potpredsjednike Mariju Puh (saborska zastupnica) i Ivana Gulama (načelnik Pirovca).

Predsjednik Središnjeg odbora bit će, doznajemo iz više izvora u HNS-u, aktualni član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak.

Batinić: Zašto bi to bila farsa?

Ivan Vrdoljak dao je ostavku na mjesto predsjednika HNS-a nakon dramatične sjednice Predsjedništva stranke tijekom koje je postalo jasno da većina njih ne želi da HNS uđe u koaliciju s HDZ-om.

Samo dan kasnije (7. lipnja) Središnji odbor stranke uvjerljivom većinom glasova odlučio je o ulasku HNS-a u vladu Andreja Plenkovića.

  • +4
Drama u HNS-u u slici Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Nakon što je Predsjedništvo HNS-a predložilo da Vrdoljak ponovno bude šef stranke, novinari su u petak u Saboru šefa HNS-ova kluba zastupnika Milorada Batinića pitali je li Vrdoljakovo, sada se vidi tek privremeno povlačenje s čela stranke bila samo farsa te zašto smatraju kako je on najbolji kandidat za njena šefa.

'Ne, zašto bi bila farsa? Mislim da nije ni trebao dati ostavku. S obzirom na velik broj ljudi koji mogu preuzeti stranku, procjena je ipak da je u ovom trenutku Ivan Vrdoljak ta osoba', rekao je Batinić.

Nakon što se povukao s čela stranke Vrdoljak je otišao iz Sabora i svoj mandat je stavio u mirovanje. Njega je 9. lipnja u Saboru zamijenio Stjepan Čuraj.

Iako Vrdoljak može aktivirati svoj saborski mandat nakon što prođe šest mjeseci otkako ga je stavio u mirovanje, svi naši sugovornici iz HNS-a tvrde da se to neće dogoditi.