BOROVEC O FABEROVOJ SMJENI

'Pitajte Vladu, Vlada donosi odluke'

18.06.2009 u 11:24

Bionic
Reading

Ravnatelj policije Vladimir Faber potvrdio je Hini da je dobio usmenu obavijest o tome da je smijenjen s dužnosti ravnatelja policije, ali zasada ne želi ništa komentirati dok ne dobije službenu odluku

'Dobio sam usmenu obavijest da sam smijenjen, ali čekam službenu odluku i da dobijem obrazloženje pa ću to komentirati' rekao je Faber dodavši da sada ne želi ništa prejudicirati.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec rekao je također da nema komentara. 'Pitajte Vladu, Vlada donosi odluke' rekao je Borovec. No, za inače staloženog i smirenog Borovca, ovakva izjava je očiti znak revolta zbog ovakve odluke premijera.

'Ministar mi je samo usmeno kazao da sam smijenjen, a o razlozima možete pitati premijera Sanadera. Što se mene tiče, savjest mi je mirna, jer sam duboko uvjeren da sam ovaj posao radio dobro, pošteno i po zakonu', izjavio je Faber za Novi list.

Tajnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak kazao je da je službeni stav ravnateljstva i njegov osobno da nema komentara. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko nije bio dostupan za komentar.

Hrvatski premijer Ivo Sanader nije ni potvrdio ni opovrgnuo vijest da je smijenjen ravnatelj policije Vladimir Faber, kazavši da se o tome vode konzultacije. 'Vode se konzultacije u Zagrebu i kada se vratim sutra ujutro ćemo imati dodatne konzultacije.

'Sve što radimo u hrvatskoj Vladi, svim institucijama, radimo u smislu poboljšavanja funkcioniranja tijela državne vlasti i naravno prije svega na korist naših građana, ali i u cilju završetka pregovora s EU-om', rekao je Sanader u Bruxellesu, gdje sudjeluje na tribini Zaklade Hans Seidel.

'Razgovaramo oko nekih restrukturiranja kako bi neki sustavi postali učinkovitiji, ali sjednica Vlade održat će se tek sutra, nakon čega će se više znati', rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor povodom Faberove smjene.

Na novinarsko pitanje je li Faber dobro radio, potpredsjednica Kosor nije željela odgovoriti rekavši samo kako će se o svemu, ako to bude potrebno, razgovarati sutra na sjednici Vlade.

Mediji nagađaju da je formalni razlog smjene nesprječavanje prosvjeda seljaka. Spominje se i da bi razlog smjene mogao biti i Faberovo inzistiranje na rasvjetljavanju takozvane 'afere kamioni'. Riječ je o nabavi vojnih kamiona koju je potpisao bivši ministar obrane Berislav Rončević.