PRODANO NA eBAY-U

Pismo đakovačkih radioamatera nakon 43 godine vraćeno kući

18.10.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Pismo, koje je avionom u Ameriku 1969. godine s adrese đakovačkog Radiokluba poslao tadašnji član Darko A. Tosenberger, naslovivši ga na ime Mr. John C. Klimek, te na adresu RD 1 BOX A-38, Valatite, New York 12184 U.S.A., nakon 43 godina vratilo se kući, u Đakovo, odakle je i poslano!

Zanimljivo je kako je ovo pismo bilo predmet aukcije na eBayu, gdje ga je kupila Robin Grube, Amerikanka đakovačkih korijena. Robin, čija je baka daleke 1920. godine iz rodnog Đakova krenula put daleke Amerike, više je puta posjetila ovaj grad. Istražujući svoje rodoslovlje, sprijateljila se s đakovačkim odvjetnikom Željkom Lekšićem, kojemu je ove godine, tijekom svog trećeg posjeta Đakovu, darovala spomenuto pismo.

'U početku nisam znao za Antuna Tosebergera, dok nisam vidio fotografije Radiokluba na kojima je i on. Kasnije mi je pojašnjeno kako je i adresa s koje je pismo poslano zapravo adresa na kojoj se tada nalazio Radioklub. Nakon toliko godina, evo, pismo se vratilo natrag', kazao je Lekšić za Glas Slavonije, pojašnjavajući sadržaj pisma poslanog u Ameriku.

Riječ je, kaže, jednostavnim riječima rečeno – o uspostavi veze.

'Radioklubovi šalju kartice, ali ne za svaku uspostavu veze, nego za one koje su dalje, poput ove u Americi. Kuverta koja se sada vratila imala je karticu na kojoj piše kada je veza uspostavljena i druge pojedinosti', kaže Lekšić, pokazujući nam primjerak jedne od takvih kartica iz 1975. godine. Za Robin napominje kako je tijekom istraživanja svoga rodoslovlja mnogo toga doznala o Đakovu, pa kad god na kakvoj aukciji vidi predmet vezan uz ovaj grad, ona ga kupi. Inače, pojašnjava odvjetnik Lekšić, između njih postoji dobra suradnja, pa zajednički pomažu i drugima koji žele istražiti svoje korijene.