nedovoljno potpisa

Piši kući propalo? Podsjećamo što su dvije inicijative htjele promijeniti referendumom

11.10.2018 u 15:35

Bionic
Reading

Iako je ministar Lovro Kuščević u četvrtak ujutro poručio da još nema službenih podataka o prikupljenim potpisima za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu, zbog medijskih napisa o tome da je prebrojavanje gotovo i da je utvrđeno kako nije prikupljen dovoljan broj potpisa oglašeno je zvono za uzbunu, kako među pristašama referenduma, tako i među onima koji su protiv

Građanska inicijativa Narod odlučuje, koja je prošlog tjedna prijavila ministra Lovru Kuščevića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer se kao koordinator provjere utvrđivanja vjerodostojnosti broja potpisa u više navrata negativno očitovao o njihovim aktivnostima, podijelila je na svojoj stranici na Facebooku poziv Mostova saborskog zastupnika Nikole Grmoje na masovne prosvjede protiv 'odnarođene vlade predvođene Andrejom Plenkovićem'.

Prema sudu ustavnog stručnjaka Mate Palića, ako je dosad i bilo kakvih dilema oko toga zašto je promatračima inicijative Narod odlučuje zabranjeno sudjelovanje u provjeri pravovaljanosti potpisa, 'sad je kristalno jasno koji je razlog za to'.

Jutarnji list objavio je kako su prilikom utvrđivanja vjerodostojnosti potpisa pronađene brojne nepravilnosti, uključujući potpise umrlih osoba i brojnih državljana drugih zemalja, posebno iz Bosne i Hercegovine, a navodno su se kopirale i potpisne liste s prošlog referenduma o istospolnom braku.

U dijelu javnosti objavljivanje te informacije tumači se kao 'medvjeđa usluga' Vladi uoči subotnjeg prosvjeda u Vukovaru, jer se sada tamo uistinu može očekivati masovan prosvjed ujedinjenih branitelja i 'obiteljaša'. No time je, smatraju drugi, instaliran i amortizer napada na premijera Plenkovića jer će u slučaju značajnije pobune na istoku Hrvatske deklarirane braniteljske motive zasjeniti plodovi gnjeva najkonzervativnijeg dijela hrvatskog puka, što premijeru osigurava veći manevarski prostor u obrani.

  • +20
Okupljanje članova inicijative Narod odlučuje uoči predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo što su dvije inicijative zapravo željele promijeniti referendumima kojih, po svemu sudeći, neće biti.

Inicijativa Narod odlučuje krenula je u referendumsku inicijativu o izmjenama izbornog sustava s deklarativnim ciljem osiguravanja većeg stupnja odlučivanja birača o njihovim saborskim zastupnicima i većeg sudjelovanja birača u izborima te smanjenja političke trgovine i korupcije.

Konkretno, tražili su promjenu članka 72. Ustava RH te dodavanje članka 72.a, pa odatle i dva pitanja na referendumu, kojima se između ostalog htjelo postići smanjenje broja saborskih zastupnika na najviše 120, biranje trojice preferencijalnih kandidata na izbornim listama te ograničenje prava zastupnika nacionalnih manjina tako što bi im se zabranilo glasanje o povjerenju Vladi i o državnom proračunu.

  • +19
Istina o Istanbulskoj predala potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Inicijativa Istina o Istanbulskoj željela je otkazati Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ali i dopuniti Ustav RH sljedećom odredbom: 'Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum.' Saboru su predali 377.635 potpisa birača za raspisivanje referenduma.

Što kaže Zakon o referendumu

Državni referendum mogu raspisati Hrvatski sabor i predsjednik RH, pri čemu Sabor može raspisati referendum o prijedlogu za promjenu Ustava, o prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz svog djelokruga, dok predsjednik RH može na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava ili o drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost i opstojnost RH. Nadalje, Sabor raspisuje referendum ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača.

Zakon propisuje i situaciju u kojoj se državni referendum mora raspisati: prilikom donošenja odluke o udruživanju RH u savez s drugim državama.