Unfollow by Jasno i Glasno

Pisci na Twitteru

30.04.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Što pišu na svojim Twitter profilima, u ograničenih 140 znakova, oni koji od pisanja žive? Luka Rukavina predstavlja vam nekoliko pisaca koji su aktivni na Twitteru, a za koje misli da ih trebate - čitati

Twitter je otvorio globalno natjecanje za najbolju šegu u 140 znakova, a svi smo, svjesni toga ili ne, natjecatelji. U tih magičnih 140 znakova može se stvarno mnogo toga reći i napisati, a zanimljivo je obratiti pažnju što i kako tvitaju profesionalci, ljudi koji od pisanja žive, ali ovaj put besplatno i kondenzirano, lišeni urednika i script editora.

Ako je Twitter ogledalo duše, što u njemu vidimo kada pogledamo u blijedu pisalačku čeljad? Slijedi vrlo osoban i pristran izbor naj mi pisaca (u najširem smislu te aktivnosti) koji tvitaju.

Bret Easton Ellis @BretEastonEllis

Jedan od najdražih mi pisaca, ujedno i inicijalni razlog zašto sam odlučio ispobati to cvrkutanje. Ellis je eklektičan tviteraš, kao što je vjerojatno i osoba. Komentira (pop kulturne) događaje, ponekad da mali uvid u svoj privatni život (The worst thing that can happen to a man is falling in love with a whore...), naslađivao se kada je umro stari lisac J. D. Salinger, voli romantične komedije, Johnatana Franzena i The National, misli da je 'I’m Still Here' naj film godine, a nedavno je objavio i sebi svojstven članak o Charlieju Sheenu u Daily Beastu.

Najbolji random tweet: No one seemed to read my "Jersey Shore" article in January's Playboy except for my trainer but only because he was banging the centerfold...

Susan Orlean @susanorlean

Za sebe kaže da je 'Writer, writer, writer. Oh, I also write.' Najpoznatija je kao autorica knjige 'The Orchid Thief' po kojoj je Charlie Kaufmann zavrtio ludu priču briljantne 'Adaptacije'. Piše za New Yorker od 1992., a objavljivala je i u Rolling Stoneu, Vogueu i Esquireu. Vrlo je aktivna i redovito se upušta u rasprave, a tvita o svemu: muci pisanja, svojoj obitelji (ima malog sina), ljepotama New Yorka u proljeće; a definira se kao #professionalcoffeedrinker.

Najbolji random tweet: Oh. My. God. Finally persuaded the Husband to leap from PC bondage to a Mac. Glory be!

Neil Gaiman @neilhimself

Autor kultnog Sandmana te mnogih romana i zbirki kratkih priča, dobitnik de facto svih nagrada koje u žanru može dobiti. Pristupačan, aktivan, simpatičan. Za vrijeme prošlih Oscara, kada je Koralina bila nominirana za najbolji animirani film, tvitao je uživo s gornje galerije, bilo mu je dosadno i nije ništa vidio, pa je po zgradi tražio cugu, konkretno whiskey, ako se dobro sjećam. I našao ga.

Najbolji random tweet: Outside there is old snow on the ground, and mud where the snow isn't, and rain in the air: a dreary grey day. I'm still glad to be home.

Warren Ellis @warrenellis

Još jedan stripaš (a ne australski glazbenik, što i sam napominje), dovoljno je reći – Hellblazer, Global Frequency, Transmetropolitan, RED - po kojem je nedavno snimljen vrlo zabavan film o starim CIA i inim agentima koje okolnosti izvuku iz penzije. Na netu je od njegovih početaka, vodi vrlo posjećeni blog i tvita JAKO puno.

Najbolji random tweet: Never forget: drinking heavily doesn't make me attractive, no, but it does make you all look more attractive to me. LUCKY YOU

Jane Espenson @JaneEspenson

Scenaristica ponajboljih epizoda 'Buffy, 'Angela' i 'Battlestar Galactice' trenutačno radi na vrlo hypeanoj Game of Thrones. Inače je baš nekako draga. Trudi se odgovoriti na sva glupa pitanja, vrlo je kritična prema svom radu i često organizira 'writing sprintove', pola sata ili sat pisanja u dahu, bez prestanka, pa ćaskanje o rezultatima. Probao sam, zabavno je!

Najbolji random tweet: This rewrite WILL NOT DEFEAT ME! But now, a short pasta break.

John August @johnaugust

Skromni scenarist pozamašne filmografije – 'Big Fish', 'Titan A.E.', 'Charlie's Angles', 'Corpse Bride' i nadolazećeg 'Frankenweenie', stalni suradnik Tima Burtona. Rado i često komentira filmove i scenarije, možete mu se obratiti s pitanjima, a ima i svoj tečaj scenaristike. 

Najbolji random tweet: Actual dialogue: 'I think I just Smurfed in my mouth. Golf clap, Smurfs trailer. Own your hater line. Well played.

Stephen Fry @stephenfry

Klasa za sebe, glumac, pisac, scenarist, aktivist, veliki Mac lover (uz Douglasa Adamsa prvi u UK koji je imao Maca) i twitter senzacija (2,4 mil followera), tvita ko lud.

Najbolji random tweet: Off to Washington DC for one of the weirdest gigs of my life. Playing Hamlet on stage. In Klingon. Mad but true. All for the language doc.

Vrijedni spomena:

@GreatDismal – otac cyberpunka William Gibson

@paulfeig – scenarist i redatelj 'Freaks and Geeks', 'The Office US'

@BryanFuller – scenarist, autor serija 'Dead Like Me', 'Pushing Daisies'

@diablocody – scenaristica 'Juno', blogerica, puna duhovitih komentara

@paulocoelho – stari hipi koji navodno piše neke new-age knjige 

@NickKristof – kolumnist i novinar New York Timesa