VATRENA STIHIJA

Piroman izazvao požar na Čiovu?

26.07.2009 u 17:18

Bionic
Reading

Zahvaljujući cjelonoćnim naporima, vatrogasci iz tri županije stavili su pod kontrolu dva velika požara na Čiovu

Prvu dojavu o vatri koja se širi na predjelu Slatine i Žedno vatrogasci su dobili u nedjelju ujutro oko 1.45 sati. Na teren su hitno izišle vatrogasne postrojbe sa šireg splitskog područja. Tri sata poslije stigla im je dojava o novom požaru u Okrugu Donjem, na drugoj strani otoka, pišu 24 sata

Angažirali su nove jedinice, pa se na Čiovu uskoro našlo oko 250 vatrogasaca s gotovo 50 vozila. Iz zraka su im pomagala dva helikoptera i dva air tractora. Relativno jaki udari bure na nekim su mjestima tjerali vatru prema kućama. Dobro organizirani vatrogasci presjekli su joj put, pa nije trebala evakuacija.

Ujutro su poletjela i četiri kanadera te vrlo brzo stavili požar pod kontrolu. Prema prvim procjenama, na potezu Žedno-Slatine izgorjelo je 125 hektara borovine i makije. Oko 75 hektara borove šume i grmlja izgorjelo je u Okrugu Donjem. Vatrogasci ne sumnjaju da je to djelo piromana. Vatra je buknula uz cestu i to u burovitoj noći.

- Gledajući to, možemo reći da je uzrok ovoga velikog šumskog požara isključivo ljudski faktor - rekao je zapovjednik JVP-a Split Felicijo Parčina.

Stanovnici Čiova također su uvjereni da su požari podmetnuti. Kažu da na otoku već dulje "operira" piroman, koji čak nazove vatrogasce i najavi im da će izbiti požar.