Pincaaa, pinca ca

Pincaaa, pinca ca

28.03.2013 u 22:58

Bionic
Reading

... pinca rumena ha ha! Jučerašnja radionica pinaca protekla je u mjesidbi i dobrom raspoloženju. Tavan miriše na slatko tijesto, rozulin, rum i korice od naranača i limunova. Ultimativni - mljac!

Ponavljam recept Nikinenone koji smo vam okačile na bloga moga prošloga Uskrsa! Ovaj je malo unaprijeđen (dodale smo rozulin i burbon vanilin šećer!).


Jučer smo imale radionicu na Tavanu i curke su sretno nosile svoje pince, u tijestnom obliku, kućama! Ispeći će ih danas ujutro

Stignete večeras zamutit' tijesto i pustit' ga preko noći pa ujutro u subotu premijesit' i ispeć' pincu. Ako mislite da neće izdržati do Uskrsa - nedjelje, a vi onda zeznite svoje ukućane i to sve učinite u subotu navečer e da biste im servirali vruću, slasnu pincu za uskršnjim doručkom ;).

tijesto

1/2 kg brašna
3 cijela jaja
2 žumanjca
125 g maslaca
150 g šećera
1 burbon vanilin šećer
prstohvat soli
1 dcl mlakog mlijeka
naribana korica 1 naranče i 1 limuna
malo ruma
malo rozulina (rakija od ruže)
50 g grožđica (k'o voli)

kvasac

40 g svježeg kvasca
1/2 žlice meda ili agavinog sirupa ili šećera
1/2 žlice brašna

Kvasac razmutiti s malo toploga mlijeka, žlicom meda i brašna, pokriti i ostaviti na toplom 15 ak minuta da se digne. U većoj posudi pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje i žutanjke, prstohvat soli, rum, rozulin, naribanu koricu naranče i limuna i grožđice.

Dobro izmješati pa dodavati brašno i dignuti kvasac.
Brašno je poželjno dodavati prosijavajući ga kroz sito, za što će vam trebati nečija asistencija. Preliti sve mlakim mlijekom i kuhačom *batit' tijesto dok ne postane glatko i ne počne se odvajati od posude.

(*batit je dubrovački izraz za (is)tuć' - tijesto)

Dosta mukotrpan posao kojega su naše bake radile sigurno dva puta godišnje (Božić, Uskrs) ako ne i više i imale lijepe čvrste nadlaktice!
Zato batite, batite! Mikser vam tu ionako neće biti od pomoći.

Prebacite tijesto na dasku, pobrašnite i mijesite najmanje 30 minuta.
Terapija za tijelo i duh!

Nakon terapije ostavite tijesto na toplom da se diže 2 do 3 sata koliko mu treba da se udvostruči. Potom ponovno premjesite tijesto, ali vrlo kratko i samo kako biste ga podijelili i obikovali male okrugle pince. Složite ih na papirom za pečenje obloženi lim, pokrijte čistom krpom i ostavite još
2 sata da se diže.

Kad se tijesto ponovo diglo, u sredinu svake pince zabodite jedan krak škara i razrežite je tako da joj vrh bude razdijeljen na tri dijela. Premažite joj površinu razmućenim jajetom i posipajte šećerom (vanilin ili bolje burbon vanilin).

Pince pecite najprije na 170 C, 20 minuta, onda smanjite temperaturu na 150 C i tako pecite još 15 minuta. Nakon toga vratite na 170 C i pecite još 5 minuta.


Kad postanu debeljkaste, mirisne i

zlaćane izvadite ih i stavite da se hlade