PAD TURSKOG ZRAKOPLOVA U AMSTERDAMU

'Piloti su mogli spriječiti nesreću'

06.05.2010 u 15:33

Bionic
Reading

Pogrešna reakcija pilota pridonijela je padu turskog putničkog zrakoplova u kojemu je devet osoba izgubilo život, a 120 je ozlijeđeno 25. veljače 2009. pokraj zračne luke Amsterdam-Schiphol, priopćio je nizozemski istražni ured za sigurnost.

'Piloti su mogli spriječiti nesreću', rekao je direktor ureda Pieter van Vollenhoven na tiskovnoj konferenciji u Den Haagu, podsjetivši ipak da je glavni uzrok nesreće bio tehnički kvar.

U privremenom izvješću objavljenom 4. ožujka 2010. ured je objavio da je riječ bila o kvaru visinomjera, koji je slao netočne informacije automatskom pilotu zaduženom za slijetanje, što je uzrokovalo prerani gubitak brzine zrakoplova.'Šteta da nisu vidjeli taj gubitak brzine', rekao je Van Vollenhoven govoreći o pilotima, ustvrdivši da su morali odustati od slijetanja.

Boeing 737-800 kompanije Turkish Airlines koji je dolazio iz Istanbula srušio se 25. veljače 2009. u polje tri kilometra od amsterdamske zračne luke neposredno prije slijetanja. U zrakoplovu je bilo 135 osoba, među kojima sedmero članova posade. U nesreći je 9 osoba izgubilo život, petero Turaka i četvero Amerikanaca, a 120 je ozlijeđeno.

Neispravnost visinomjera česta je na tom tipu Boeinga, rekao je Van Vollenhoven. 'Boeing i Turkish Airlines su godinama upoznati s tim problemom'. Van Vollenhoven je pozvao Boeing da 'poveća pouzdanost' svojih visinomjera, dodavši da i druge zrakoplovne tvrtke rabe tu vrstu letjelica.