ŠTRAJK NASTAVLJEN

Piloti i Le zbor dali potporu radnicama DTR-a

17.05.2013 u 18:49

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku poslovodstva i radnica Domaće tvornice rublja (DTR) nije postignut dogovor u vezi zahtjeva radnica da im se isplati još jedna zaostala minimalna plaća i pet naknada za prijevoz, pa su radnice odlučile nastaviti štrajk.

Izaslanstvo pedestak radnica DTR-a, koje štrajkaju od 7. svibnja jer im poslodavac nije isplatio dvije zaostale plaće, naknade za prijevoz i materijalna prava - božićnice, regrese, uskrsnice i jubilarne nagrade, razgovaralo je sa čelnicima Uprave i Nadzornog odbora DTR-a tražeći isplatu jedne zaostale plaće (jedna je u međuvremenu isplaćena dijelu zaposlenih) i naknada za prijevoz za pet mjeseci, no odgovoreno im je da tvrtka trenutno nema novca za plaćanje svojih obveza.

Članice izaslanstva vratile su se nakon neuspješnih pregovora svojim kolegicama, koje su ih čekale na Zrinjevcu, i iznijele im prijedlog Uprave da se vrate na posao i odrade narudžbu za modnu marku Rene Lezard, koja bi im avansno platila tu robu, tako da bi iz tih sredstava mogla biti isplaćena jedna plaća i možda jedna naknada za prijevoz. Ako odbiju, Rene Lezard će povući narudžbu i taj posao će propasti.

No, nakon glasovanja o tom prijedlogu, većina je odbila vratiti se u pogon DTR-a u Brckovljanima i nastaviti s radom, sve dok im se ne isplate zaostaci.

"Nama je stalo da radimo, želimo zadržati posao, ali ne možemo raditi badava", rekla je radnica Ivanka Matijašević, dok se većina složila da treba nastaviti sa štrajkom i prosvjedima.

Sudbina DTR-a je neizvjesna - nad tvrtkom je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, jer tvrtka kasni s ispunjavanjem dospjelih obveza i isplatom plaća.

Uprava je poručila radnicama da će se o sudbini tvrtke više znati za tridesetak dana, a kako sada stvari stoje, bez novca i bez narudžbi DTR bi mogao završiti u stečaju. U tom slučaju zaposleni će pokušati naplatiti svoja potraživanja iz stečajne mase.

Radnicama DTR-a, koje već danima prosvjeduju po Zagrebu, hodajući oboružane transparentima i zviždaljkama od jedne DTR-ove trgovine do druge, danas je na Zrinjevcu podršku dalo izaslanstvo sindikata pilota i kabinskog osoblja, koji već danima štrajkaju u Croatia Airlinesu. Piloti i stjuardese donijeli su tekstilnim radnicama ruže i sendviče i poručili im da istraju u svojim zahtjevima.

DTR-ove radnice dobile su potporu i s pomalo neočekivane strane - dok su stajale na Zrinjevcu naišla je skupina djevojaka iz lezbijsko-feminističkog zbora "Le zbor", koji obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, i ponudila se da će im otpjevati pjesmu.

Nakon kraćeg oklijevanja, većina radnica prihvatila je ponudu, pa im je "Le zbor" otpjevao poznatu pjesmu republikanskih boraca iz španjolskog građanskog rata "Aj, Karmela".