NISU SE SNAŠLI

Piloti Air Francea nisu mogli vjerovati da će se srušiti

14.10.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Otkriven je sadržaj crne kutije zrakoplova Air Francea koji se u lipnju 2009. godine srušio u Atlantski ocean na putu iz Rio de Janeira prema Parizu tijekom tropske oluje. Posljednje riječi pilota otkrivaju šok i nevjericu zbog nesreće koja samo što se nije dogodila, ali i njihovu nesposobnost da se na odgovarajući način snađu u takvoj situaciji

Kako piše Daily Mail, dosad su bili objavljeni samo izabrani dijelovi razgovora uspaničenih pilota – 37-godišnjeg Davida Roberta, 32-godišnjeg Pierre-Cedrica Bonina i kapetana, 58-godišnjeg Marca Duboisa. Istražitelji nesreće, naime, nisu htjeli uznemiriti obitelji poginulih.

Međutim, sada je francuski instruktor letenja Jean-Pierre Otelli objavio knjigu 'Nesreća Rio – Pariz: Zbirka pilotskih pogrešaka' u kojoj iznosi čitav posljednji razgovor Airbusovih pilota. Sam Otelli pita se je li nesreća prouzročena lošom obukom, umorom, nedostatkom sna ili uvjerenošću pilota da će zrakoplov sam riješiti sve probleme.

U svakom slučaju, razgovor pokazuje da se piloti nisu mogli ili nisu znali snaći kako bi izbjegli nesreću.

'Dovraga! Srušit ćemo se, to ne može biti istina...', jedna je od posljednjih rečenica prije same nesreće, a izgovorio ju je David Robert.

Air France, koji obiteljima žrtava mora platiti oko 120 tisuća funti, demantirao je optužbe o nesposobnim pilotima. Međutim, u međuvremenu je ipak poboljšao obuku pilota, pogotovo za let bez autopilota. I Airbus i Air France mogli bi u Francuskoj biti optuženi za ubojstvo.