ZAREDALE SE NESREĆE

Pilot španjolskog Eurofightera poginuo u padu nakon povratka s vojne parade

12.10.2017 u 13:34

Bionic
Reading

U padu borbenog zrakoplova tipa Eurofighter Typhoon nedaleko grada Albacetea u četvrtak oko podneva, nakon povratka s vojne parade održane u Madridu, poginuo je pilot španjolskog ratnog zrakoplovstva

Prema pisanju El Paisa, zrakoplov se srušio u park nedaleko vojne baze Los Llanos de Albacete prilikom povratka s vojne parade koja je jutros održana u Madridu, a u kojoj su sudjelovala još tri lovca.

Pilot se nije uspio katapultirati te je potvrđena njegova smrt.

Na mjesto događaja upućena je policija, vatrogasci te istražitelji koji bi trebali rasvijetliti uzroke nesreće.

Ovo je već četvrti pad ovog tipa zrakoplova španjolskog ratnog zrakoplovstva unazad nekoliko godina što tu zemlju svrstava među rekordere europskih zemalja koje koriste Eurofightere, iako ih u svojim eskadrilama ima najmanji broj.

Prije manje od tri tjedna u Italiji se srušio isti tip zrakoplova, a pilot je također poginuo nakon što se nije uspio katapultirati. Početkom rujna, pak, Eurofighter Kraljevskih saudijskih zračnih snaga, koji je djelovao u misiji u Jemenu, zaletio se u planinu.

Eurofighter Typhoon je višenamjenski borbeni zrakoplov 4++ generacije koji proizvodi konzorcij Eurofighter Jadflugzeug GmbH, u kojem udio imaju Airbus, britanski BAE Systems i talijanski Alenia Aermacchi.

Riječ je o zrakoplovu koji se razvijao još od 80-ih godina prošlog stoljeća u sklopu projekta više europskih država, a koji danas koriste britanske, njemačke, talijanske, španjolske, saudijske i austrijske zračne snage.

Eurofightere su još naručili Oman, Kuvajt i Katar, a unatoč učestalim nesrećama i nadalje se smatra jednim od najboljih borbenih zrakoplova današnjice,