NESREĆA U TEKSASU

Pilot se namjerno zabio u zgradu

18.02.2010 u 20:02

Bionic
Reading

Mali zrakoplov koji se četvrtak zabio u sedmokatnu uredsku zgradu porezne uprave u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas izazvavši veliki požar, pilot je namjerno usmjerio u zgradu nakon što je prethodno zapalio vlastitu kuću, objavile su lokalne vlasti.

Izviješteno je da su dvije ozlijeđene osobe prebačene u bolnicu, te da se jedna vodi kao nestala. Požar je zahvatio prostor od drugog do četvrtog kata zgrade savezne porezne uprave (IRS), koji vatrogasci nastoje lokalizirati, dok se nad zgradom diže gusti crni dim. Iz zgrade su evakuirani svi zaposlenici.

U izvješćima lokalne TV postaje KXAN ističe se da postoji opasnost od rušenja zgrade. Pilot zrakoplova tipa Piper Cherokee PA-28, identificiran je kao Joseph Andrew Stack, izvijestio je CNN.

Stack je prema izvješćima ujutro zapalio svoju kuću, a potom je u 9:40 sati uzletio svojim zrakoplovom iz lokalne zračne luke Georgetown, sjeverno od Austina. Leteći vrlo nisko zabio se zrakoplovom u drugi kat zgrade IRS-a.

Harry Evans iz Vatrogasne službe Austina je izjavio da su vatrogasci na drugom katu zgrade naišli na 'veliko razaranje izazvano požarom...na veliku vrućinu, dim i vatru'. Svjedoci navode da se kod udara zgrada zatresla kao kod potresa, te da su popucala brojna stakla.

Prvotno je izviješteno da uz IRS u istom kompleksu urede imaju CIA i FBI, no FBI je kasnije objavio da njegov ured nije u toj zgradi. Glasnogovornik Ministarstva domovinske sigurnosti Matt Chandler je objavio kako 'za sada nema razloga vjerovati da je incident povezan s terorističkom aktivnošću'.

Načelnik policije u Austinu je izjavio da se radi o 'izoliranom incidentu' te da građani nemaju razloga za paniku. Pentagon je objavio da su nakon incidenta nad Austin poslana dva lovca F-16.