posjet bih

Piletić: Potpora zajedničkim projektima socijalne politike općina i gradova RH i BiH

06.12.2022 u 19:32

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je u utorak u Mostaru kako će Hrvatska od sljedeće godine početi podupirati zajedničke projekte na području socijalne politike općina i gradova u RH i BiH, za što je u proračunu osigurano 600.000 eura.

Piletić (HDZ) se u Mostaru susreo sa čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te je održan koordinacijski sastanak dužnosnika mirovinskog sustava i socijalne politike RH i BiH.

„Cilj je da po prvi put s predviđenim sredstvima uspostavimo trajnu suradnju na ovom području socijalne politike i da budemo jamac odlučnosti Vlade RH oko snažne potpore i prijateljstva s BiH i hrvatskim narodom. Isto tako, ovo je potpora BiH na europskome putu", rekao je ministar Piletić na konferenciji za novinare.

Pojasnio je da je u proračunu za sljedeću godinu osigurano 600.000 eura kao potpora jačanju suradnje jedinica lokalnih samouprava Hrvatske i BiH u području razvijanja socijalnih usluga.

To, po ministru Piletiću, uključuje mogućnost izgradnje i adaptacije objekata socijalne pomoći, te zapošljavanje i pružanja socijalnih usluga.

Naveo je primjer realizacije projekta naziva 'Zaželi' u Hrvatskoj koji se realizira uz potporu europskih fondova.

Sljedeće godine bi se trebao raspisati natječaj na koji će se s projektima prijavljivati općine i gradovi iz Hrvatske i BiH koji na taj način žele produbiti suradnju i provoditi projekte socijalne pomoći.

  • +2
Marin Piletić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Čelnik HDZ-a BiH ocijenio je ovaj vid potpore iznimno važnim za BiH na njezinu putu prema Europskoj uniji.  

„To je najbolje učiniti preko Republike Hrvatske kako bi njihova tranzicijska iskustva ugradili u sve nove zakone koje ćemo morati prilagođavati europskim“, rekao je Čović.