n/a

Pileća jetrica i karamelizirana cikorija na lisnatom tijestu

05.07.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Cikorija je ljekovita biljka koja djeluje blago diuretski i potiče apetit. Korisna je i kod liječenja bolesti jetre, pročišćava krv i obnavlja je, a koristi se i u prehrani dijabetičara. Više nego dovoljna preporuka za ovo osvježavajuće jelo

SASTOJCI:

250 g lisnatog tijesta, odmrznutog
450 g pileće jetrice, očišćene od žilica
4 manje glavice cikorije
45 g maslaca
2 žlice aceta balsamica
80 ml pileće juhe
2 žličice nasjeckanog svježeg peršina
sol i svježe mljeveni papar

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte tijesto i izrežite krugove od oko 10 cm, položite na lim obložen masnim papirom, ispikajte vilicom i stavite u pećnicu 15-ak minuta, dok nisu zlatne boje. Narežite jetricu na deblje ploške. Odstranite vanjske listove cikorije, narežite glavice na uzdužne ploške, tako da se listovi drže zajedno s korijenom.

Zagrijte 15 g maslaca u tavi i pecite ploške cikorije dok ne dobiju zlatnu boju. Posolite i popaprite, okrenite i zapecite i s druge strane. Izvadite iz tave, dodajte još malo maslaca i prepecite kratko jetricu sa svake strane, tako da ostane ružičasta u sredini. Začinite solju i paprom.

Vratite tavu na vatru, dodajte aceto i pustite da ključa nekoliko sekundi. Potom dodajte juhu i pustite da malo ispari. Na kraju dodajte ostatak maslaca. Za posluživanje razrežite krugove lisnatog tijesta napola, vodoravno, i stavite donju polovicu na tanjur. Na nju položite jetricu i cikoriju, pokapajte umakom i posipajte peršinom. Na kraju poklopite drugim dijelom lisnatog tijesta i odmah poslužite.