FIJASKO HUMANITARNE MISIJE

Pijani doktori slikali gole haićanske pacijente

31.01.2010 u 10:33

Bionic
Reading

Humanitarna misija za pomoć žrtvama potresa na Haitiju pretvorila se u veliku sramotu za Puerto Rico nakon što su se u petak pojavile fotografije doktora koji piju među svojim haićanskim pacijentima i nose oružje

Etičko povjerenstvo medicinskog odbora Commonweltha najavilo je pokretanje istrage o tom slučaju. Ministar zdravstva Puerto Rica kazao je da je to žalosna situacija. 'Nekoliko nesavjesnih nanijelo je veliku štetu prekrasnim naporima svih onih koji pružaju medicinsku pomoć stradalima na Haitiju. Kada sam vidio fotografiju, bio sam vrlo zabrinut jer su slikali pacijente bez njihove dozvole', kazao je ministar Gonzalez.

Neke od fotografija objavljenih na Facebooku pokazuju nasmijane doktore koji drže oružje ili nazdravljaju međusobno bocama viskija. Na jednoj je prikazano medicinsko osoblje koje se grohotom smije dok obilazi pacijente, a sljedeća prikazuje žrtvu potresa koja leži na bolničkom krevetu gola od struka na niže. Žrtvi genitalije prekriva tanka traka.

'Ne smije se fotografirati pacijente ako nemate njihovo pismeno odobrenje, a kamoli objavljivati fotografije polugolih pacijenata', rekao je za CNN predsjednik Udruženja liječnika i kirurga za dr. Eduardo Ibarra. 'Ovo je najgrublje kršenje Hipokratove zakletve. Poduzet ćemo sve odgovarajuće mjere kako bismo ovo ispravili', istaknuo je Ibarra.

Pojasnio je da su neke fotografije snimljene u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici nakon što je ta grupa liječnika operirala 70 pacijenata u najkritičnijem stanju. 'Ako ništa drugo, ispijanje piva dok nosite liječničku odoru je loše. To je kao da policajac pije pivo dok je na dužnosti', pojasnio je Ibarra.

Etičko povjerenstvo identificirat će sve doktore iz ovog skandala i procijeniti njihovu odgovornost.Neki od njih već su izgubili posao. Neki će izgubiti karijeru zbog svoje gluposti', kazao je Ibarra.

Anesteziologinja koja je putovala sa spornom grupom liječnika kazala je da su je fotografije rastužile, no istaknula je da su ti liječnici dali od sebe 200 posto. Njihov rad je bio izvrstan', kazala je dr. Enid Garcia.

Jedan od doktora koji se pojavljuje na fotografijama noseći pušku u televizijskom intervjuu kazao je da žali zbog toga. Izjavio je da su fotografije snimljene kao podsjetnik na njihov rad te da su im puške za poziranje ponudili vojnici.

U misiji koju je koordinirao senat Puerto Rica sudjelovalo je stotinjak doktora koji su podigli improviziranu bolnicu kod grada Jimani u Dominikanskoj Republici u blizini granice s Haitijem. U taj grad su se nakon razornog potresa slile tisuće Haićana u potrazi za medicinskom pomoći koja im u njihovoj zemlji nije bila dostupna.