FORUM ZA ČISTU ENERGIJU

Picula pozvao na povećanje sredstava za energetsku tranziciju otoka

27.10.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je da se Fond za pravednu tranziciju poveća na 25 milijardi eura I da jedan posto iz tog fonda bude namijenjeno isključivo otočnim zajednicama, na petom Forumu za čistu energiju europskih otoka, koji se održava putem interneta, priopćeno je u utorak iz njegova ureda.

Picula je, zajedno s europskom povjerenicom za energetiku Kadri Simson, u ponedjeljak otvorio peti Forum za čistu energiju europskih otoka, istaknuvši kako je nužno otocima financijski pomoći da postave održive projekte energetske tranzicije.

Picula je ponovio zahtjev Europskog parlamenta da se Fond za pravednu tranziciju poveća na 25 milijardi eura, a da jedan posto iz tog fonda bude namijenjeno isključivo otočnim zajednicama.

Povjerenica za energetiku Kadri Simson u svojem je pozdravnom govoru istaknula kako otoci imaju velik potencijal upravo u energetskoj obnovi zgrada i odabiru izvora obnovljive energije.

„Velik dio potencijala otoka ostao je neiskorišten. Otočkim je zajednicama potrebna ekspertna i tehnička pomoć da bi svoje planove energetske tranzicije pretvorile u stvarnost. Upravo za time ide i naša inicijativa“, kazala je.

Picula je podsjetio da je Europski parlament zauzeo još ambiciozniji stav prema smanjenju emisija stakleničkih plinova do 2030., predloživši smanjenje od čak 60 posto. Parlament uz to smatra da preporuke o smanjenju trebaju biti obvezujuće za države članice.

U tom je smislu istaknuo i nedavno predstavljenu Strategiju renovacije kao ključnog preduvjeta za ispunjavanje energetskih ciljeva.

Otoci se u tu priču uklapaju mogućnošću primjene pristupa susjedstva, gdje se digitalna i obnovljiva rješenja kombiniraju kako bi se stvorili četvrti s nultim emisijama. S obzirom na bogatstvo obnovljivih izvora dostupnih otocima, otočani bi tako efektivno postali i proizvođači koji energiju prodaju u sustav.

Picula je kazao kako se pokazalo da je otoke teško ukalupiti i stvoriti za njih posebnu kategoriju, baš zbog njihovih različitosti. Umjesto toga, upravo je njihova raznolikost njihova najveća snaga u stvaranju održivih rješenja.

„Njihovo iskustvo uostalom pokazuje kako od malo resursa stvoriti održivu egzistenciju. Za uspjeh energetske tranzicije, potrebna je tehnologija za iskorištavanje tih obnovljivih izvora“, kazao je.