hrvatski eurozastupnik

Picula izabran za koordinatora za vanjsku politiku Europskog parlamenta; evo što će raditi

09.07.2019 u 15:56

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula izabran je za koordinatora grupe Socijalista i demokrata (S&D) u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET)

'Zalagat ću se za jačanje parlamentarne dimenzije vanjske politike EU kao i strateške pozicije EU u svijetu na temelju njenih neprolaznih vrijednosti koje su je učinile najvažnijim političkim projektom u cijeloj europskoj povijesti. EU mora ostati jak globalni igrač i u 21. stoljeću kao što je s tolikim uspjehom obilježila 20. stoljeće. Velika mi je čast što su mi kolege iz grupacije Socijalista i demokrata odlučili dati povjerenje da to zajedničkim snagama i ostvarimo', rekao je Tonino Picula prilikom imenovanja, priopćili su iz Ureda ovog zastupnika u Europskom parlamentu.

Naglasio je kako su sigurnosna pitanja povezana s klimatskim promjenama i migracijama potaknuta ratnim zbivanjima te ekonomska nejednakost među najvećim izazovima s kojima se Europska uniija trenutno suočava.

'Način na koji ćemo se s njima nositi odredit će u velikoj mjeri i budućnost Unije i njezine unutarnje političke odnose', rekao je Picula koji će obavljati posao koordinatora S&D-a u Odboru za vanjske poslove koji broji 30 članova, od kojih je 15 punopravnih i isto toliko zamjenskih.

Kao koordinator Picula će biti zadužen za vođenje pripremnih i radnih sastanak u Bruxellesu i Strasbourgu gdje se prije svakog glasovanja u odboru prolazi kroz sva vanjskopolitička izvješća o pojedinim zemljama i temama.

  • +9
Tonino Picula Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Koordinator je odgovoran i za liste glasovanja, informiranje zastupnika o stavovima i određivanje pozicija parlamentarne grupacije u slučaju da postoje problematična pitanja. Objašnjava se kako upravo koordinator odlučuje o agendi; koja će izvješća i kad biti stavljena na agendu grupacije, ali i koji će zastupnik grupacije raditi na kojem izvješću kao izvjesitelj ili izvjesitetlj u sjeni te tko će dobiti riječ na plenaranom zasjedanju o vanjsko-političkim temama.

Zajedno s kolegama iz Pododbora za sigurnost i obranu, čiji je također član, koordinator usuglašava i o njihovim izvješćima, na kojima se glasuje na Odboru za vanjske poslove.

Tijekom prethodnog mandata u Europskom parlamentu ovaj hrvatski europarlamentarac bio je predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH te Kosovom (2014.-2019.), te je u ime grupacije bio odgovoran za izvješća o Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji. Obavljao je i dužnost posebnog koordinatora i voditelja promatračkih misija OESS-a na parlamentarnim ili predsjedničkim izborima u Moldaviji (2010.), Kazahstanu (2011.), Rusiji (2012.), Gruziji (2012.) i Armeniji (2013.). Bio je i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a od 2011. te izvjestitelj Odbora za politička i pitanja sigurnosti PS OESS-a (2010.-2011.) kao i voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Picula je od 2000. do 2003. godine obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i tijekom tog mandata potpisao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, te je uz tadašnjeg premijera Ivicu Račana u ime RH podnio zahtjev za pridruživanje Europskoj Uniji. Sedam godina obavljao je i dužnost međunarodnog tajnika SDP-a, navodi se u priopćenju upućenom iz Ureda hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.