TUNELOM DO SLOBODE

Petsto talibana pobjeglo iz zatvora u Kandaharu

25.04.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Gotovo pet stotina zatvorenika, uglavnom talibana, pobjeglo je iz zatvora u Kandaharu u noći na ponedjeljak kroz tunel dug više stotina metara, rekao je direktor zatvora u tom velikome gradu na jugu Afganistana

'Tunel dug više stotina metara prokopan je od unutrašnjosti do južnog izlaza iz zatvora i 476 'političkih zatvorenika' je pobjeglo', rekao je general Gulam Dastagir Majar

Vlasti 'političkim zatvorenicima' smatraju talibanske čelnike koji nisu zarobljeni na bojišnici.

Po riječima sigurnosnog izvora koji nije htio otkriti ime, tunel je dug 300 metara.

Pomoćnik načelnika pokrajinske policije u Kandaharu potvrdio je informaciju o bijegu, ali nije naveo točan broj bjegunaca.

Glasnogovornik talibana Jusuf Ahmadi potvrdio je informaciju rekavši da su "zatvorenici prokopali tunel dug 360 metara prema jugu. Počeli su izlaziti u nedjelju navečer i do ponedjeljka ujutro izašao je 541 zatvorenik".

"Njih 106 su politički zatočenici, a ostalo su mudžahedini (borci). Pridružili su nam se u našim logorima i nije bilo nikakve borbe", dodao je.

Prije tri godine skupina talibana je zauzela zatvor u Kandaharu i oslobodila gotovo tisuću zatvorenika, među kojima su polovica bili talibani.