UNATOČ STAVU DA ŽIVOT POČINJE SA ZAČEĆEM

Petrova bolnica protivi se zabrani pobačaja

12.10.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Nakon što su se liječnici Petrove bolnice izjasnili da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice, prozivalo ih se da time žele ukinuti pravo na pobačaj. 'Nitko od nas liječnika nije za to da se u Hrvatskoj zabrani pobačaj jer bi to imalo jako loše posljedice za zdravlje žena. Svi znamo da zabrana rezultira time da pobačaji sele u ilegalno područje', kazao je profesor Slavko Orešković, predstojnik Petrove bolnice

Ovakav bi stav liječnici Petrove iznijeli i Ustavnom sudu Republike Hrvatske da im je on postavio takvo pitanje – primjerice: 'Smatrate li da pobačaj treba zabraniti?' ili naprosto: 'Kakav je stav liječnika o pobačaju?' No, s Ustavnog suda ovakvo pitanje nije stiglo.

'Mi smo dobili samo decidirano pitanje, 'Kada počinje život?' i tu smo se svi brzo i lako složili da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice. Ta jedna rečenica je cijeli naš odgovor Ustavnom sudu, ništa više nismo dodavali ni objašnjavali jer se to od nas nije ni tražilo', rekao je za Novi list dr. Ante Ćorušić, predstojnik Zavoda za ginekološku onkologiju u Petrovoj bolnici, koji je, kao i profesor Orešković, član Etičkog povjerenstva ove bolnice.

'Osobno ne radim pobačaje jer se to protivi mojem vjerskom uvjerenju, ali nisam za zabranu pobačaja jer se pokazalo da zakonske zabrane ne smanjuju broj pobačaja. Ženama se mora ostaviti mogućnost da legalno obave pobačaj u svojoj zemlji', ističe dr. Ćorušić.

I profesor Orešković napominje da on ne obavlja pobačaje, ali da su njegova klinika i on, kao predstojnik, uvijek osiguravali obavljanje ovog zahvata za žene koje to žele, naravno u skladu sa zakonskim odredbama.

Ustavni sud prošle je godine počeo raditi na 18 godina starom predmetu u kojem je preispitivanje Zakona o pobačaju zatražio Hrvatski pokret za život i obitelj, radikalna pro-life udruga na čelu s liječnicom Ružicom Čavar, koja je početkom devedesetih žustro agitirala za najstrožu zabranu pobačaja.