ZAVRŠIO SASTANAK U SJEDIŠTU MOSTA

Petrov: Očekujem da će se sve riješiti u roku od 24 sata

18.12.2015 u 07:28

  • +10

Završen sastanak u središnjici MOST-a

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Bionic
Reading

U središnjici Mosta završio je i drugi današnji sastanak predstavnika Mosta, HDZ-a i SDP-a. Nakon jutrošnjih razgovora o ključnim reformama koje bi se trebalo provesti u iduće četiri godine, na sastanku koji je započeo u 19 sati raspravljalo se o potencijalnom mandataru ili mandatarima za sastavljanje vlade. Po završetku sastanka, predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je samo da će sve biti riješeno u roku od 24 sata

20:45 Sastanak u sjedištu Mosta je gotov. Prvi su izašli Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, no nisu željeli davati izjave jer je dogovoreno da to učini Božo Petrov. Uskoro nakon toga pojavio se i Petrov, rekavši da je sastanak bio pozitivan i da je šteta što se Most nije pojavio prije, ako ništa drugo, onda zbog političkog dijaloga. Razgovori se, dodao je, nastavljaju sutra. 'Očekujemo da će se stvari razriješiti u idućih 24 sata', zaključio je Petrov.

19:40
Pred novinare koji se smrzavaju na otvorenom, čekajući kraj tripartitnog sastanka u Smičiklasovoj, stigao je Žarko Kasum, koji se predstavio kao umirovljeni inženjer elektrotehnike. Novinarima je rekao da se došao prijaviti da bude premijer. Na pitanje novinarke je li on nestranačka osoba, odgovorio je: Tako je. Inače, Kasum se natjecao na nedavnim parlamentarnim izborima,točnije, bio je 10. na listi Živog zida u 1. izbornoj jedinici.

'Potpuno prihvaćam odgovornost za obnašanje te odgovorne dužnosti... Tjedan dana sam u penziji i mislim da sam jako kvalificiran za ovo radno mjesto budući da uopće ne traže nikakve kvalifikacije', rekao je Kasum pred kamerama. Potom je otišao, najavljujući da će se vratiti. Njegov Facebook profil, inače, krasi slika Robina Hooda.

18:59 Na politički megdan došao je i Zoran Milanović u pratnji nekolicine svojih ministara: Siniše Hajdaš Dončića, Branka Grčića, Arsena Bauka, Milanke Opačić i Gordana Marasa, koji su jutros bili na pregovorima o reformama. Viđen je i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Ni Milanović nije odgovorio na pitanja brojnih novinara okupljenih pred ulazom u zgradu u Smičiklasovoj, već se samo probio kroz medijski kordon 

18:57 Tomislav Karamarko
stigao je u prostorije Mosta s koalicijskim partnerima. Uz HDZ-ova Tomislava Čuljka, viđeni su Darinko Kosor, Branko Hrg i Milivoj Špika. Karamarko je poručio da je otvoren za sve opcije, a nije htio odgovoriti na pitanje hoće li podržati Božu Petrova za mandatara. 'Zalagat ću se za pravična i kvalitetna rješenja. Vidjet ćemo kako je koncipiran sastanak, kako je to sve skupa zamišljeno. Želim reći definitivno da Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om želi naći brzo rješenje i izlaz iz ovog problema. Ovo je problem koji već dosta dugo tlači naše građane, kazao je Karamarko.

Dodao je da vjeruje kako će sastanak proteći u dobrom tonu i u dobrom rspoloženju,  'jer jedini koji danas imaju pravo na povišeni ton su naši građani'.

'Prema tome, nadam se da će biti dobra atmosfera, da ćemo se dogovarati. Mi smo u našem priopćenju i zaključcima rekli koji su naši okviri, mislim da su pošteni i dobri i da se svi unutra možemo naći. Pitanje je, dakle, prosperiteta ove zemlje. Pozivam i ja na zajedništvo, ali koje je bazirano na nekakvim realnim osnovama. Zajedništvo u utopiji ne postoji, to je kao onaj mjehurić od sapuna', rekao je predsjednik HDZ-a.

17:23
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ipak će doći na razgovore s Mostom i HDZ-om, potvrđeno je tportalu iz SDP-a, što znači da će Milanović po treći put u dva tjedna sjesti s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom za isti stol.

17:00 U prostorijama Mosta u Smičiklasovoj počeo je sastanak Nacionalnog vijeća. Prilikom ulaska u prostorije Mosta, novinari su Božu Petrova upitali hoće li prihvatiti SDP-ovu ponudu da bude premijer. 'O tome će se raspravljati na sastanku, a poslije sastanka ću vam reći', kazao je Petrov.

Robert Podolnjak osvrnuo se pak na jutrošnje razgovore. Na pitanje hoće li HDZ i SDP pristati na smanjenje broja županija, Podolnjak je rekao da je najvažnije da su se svi usuglasili da ne idu ishitreno u ključne teritorijalne reforme. 'Suglasje je sve tri strane da do kraja naredne godine imamo definirane strategije i regionalnog razvoja i javne uprave i teritorijalne reforme i da na temelju tih strategija krenemo u taj proces koji treba biti okončan do kraja mandata ove vlade'. Podolnjak je kazao da je na današnjem sastanku parafiran dio teksta koji se tiče lokalne i regionalne samouprave i da bi taj dio teksta, zajedno s drugima, uskoro trebao biti distribuiran javnosti. Novinari su ga upitali hoće li Božo Petrov biti premijer. 'Mi ćemo razgovarati o svim mogućnostima i opcijama, i na Nacionalnom vijeću i s dvije koalicije. U utorak su konzultacije i trudimo se da ključna politička pitanja riješimo prije nastupajućih blagdana. Mislim da bi to bilo dobro za građane', rekao je Podolnjak.

15:25
'Danas smo započeli smo jednu posve novu priču, sve tri strane sjele su za jedan stol i razgovarali smo o svim reformama o kojima smo i do sada pričali i jako sam zadovoljna načinom kojim smo danas razgovarali. Iskristalizirali smo stvari oko kojih je bilo prijepora i usuglasili se i našli se na sredini', istaknula je Mostova Ines Strenja Linić te dodala: 'Ovo je poseban trenutak u kojem moramo svi zajedno razmišljati. U 2016. svi ćemo morati staviti glave na kup. Rješenja ima, pogotovo zato što vidimo da su i jedna i druga strana spremne staviti na stranu neke ideologije i prvi put zajednički postaviti jasne ciljeve kako Hrvatsku izvesti iz krize'.

'Kompletan prijedlog naših reformi je takav kakav je i dobit ćete ga u desetak točaka nakon što sutra popričamo o još nekoliko sektora i vidimo zapravo da li je to ono gdje smo se našli. Kada mi pričamo o regionalnom preustroju, reformi i hoće li se zvati županije ili ne, ako se analizom i prvenstveno smo rekli da treba jedna jedinstvena srategija i analiza postojećeg stanja, zajednički smo se oko toga složili, treba donijeti i nakon toga treba reći da li su to županije ovaj broj optimalan, da li ih treba biti manje, da li to trebaju biti regije i koji će to biti broj to ćemo zajednički dogovori i oko toga smo se složili.

Postojat će jasni kriteriji da li će neke županije biti ili ih neće biti, ili će se smanjiti broj ili će ostati naziv županija što je povijesni naziv ili će se zvati regije. Nema prijepora, mi smo jednostavno shvatili da u ovom trenutku postoje neke druge bitne stvari o kojima ćemo popričati, a to je fiskalna stabilizacija zemlje i sve oko toga i zbilja smo našli zajednički jedan stav. Tako da cjelokupne teme koje smo ispregovarali i pričali danas, čut ćete kao jedan zajednički zaključak sutra, vjerojatno nakon što završimo.

Upitana jesu li dogovorili sve što se tiče programa, kazala je da su došli do pola i da sutra imaju još nekoliko tema,a zamoljena za pojašnjenje je li se HDZ suglasio oko županija, rekla je da je 'HDZ pristao da sjednemo i mi smo se suglasili da ćemo prvenstveno napraviti analizu da postoje neki jasni kriteriji zašto ćemo smanjivati određeni broj županija i koliki će biti broj regija, a nakon toga ćemo donijeti odluku o tome kao i što se tiče i gradova. Znači, ne mora biti broj stanovnika nego i fiskalni kapacitet te jedinice lokalne samouprave. To je na neki način prijedlog obje strane i mi smo s tim suglasni. Tako da je zbilja bio jedan konstruktivan zadovoljan i mi i očekujemo da će se tako nastaviti i dalje a sve ostalo ćete vidjeti u sljedećih nekoliko dana.

Mi očekujemo do utorka da bismo mogli zajednički ipak naći suglasje i oko našeg mandatara, nada se Strenja Linić koja je upitana za sutrašnji hodogram kazala da je večeras sastanak sva tri čelnika stranke gdje će se pokušati usuglasiti tko će biti mandatar i dodala: 'Mi sutra nastavljamo s pregovorima i nakon toga ćete dobit daljnje obavijesti, to je sada koliko smo se dogovorili. Ono što je moje područje pošto o tome nismo pričali, o zdravstvu i socijali ćemo imati posebno jednu radnu skupinu u troje i prvi put malo na neki način usuglasiti stavove jer je to jedan bitan segment o kojem nismo stigli pričati'.

15:24 U biti smo vrlo zadovoljni, a razgovori se nastavljaju večeras i sutra, kazala je HDZ-ova Ivana Maletić i dodala: 'Ovo je i dalje bio programski razgovor, nastavak na programske sastanke koje smo imali do sada, u večernjim satima će biti daljnji razgovori o svemu ostalom. Mi smo vrlo zadovoljni ovim dijelom dogovora oko programa', kazala je Maletić, a upitana za dogovor oko tripartitne vlade rekla je da će vidjeti kako će se dalje stvari razvijati.

Upitana za Petrova kao premijera, odvratila je da su razgovori o Petrovu kao mandataru, neka druga razina. 'Mi smo se ovdje sastali oko programa, reformi, razvojnih programa za RH, to je bila tema. Razgovarali smo o javnoj upravi, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave, poljoprivreda je pitanje broj jedan, svi smo se usuglasili da je to najvažnija grana u koju moramo dalje ulagati, o zaštiti okoliša'.

15:21 Danas je bilo skroz dobro, iako vi znate da sam ja uvijek po prirodi optimističan, kazao je SDP-ov Branko Grčić rekavši da se dogovori nastavljaju, a da sve o čemu su danas razgovarali su se svi zajednodogovorili: 'Ovo je bilo zaista dobro. Raščistili smo sporna pitanja u području poljoprivrede i fiskalne i monetarne politike i zaštite okoliše. Ovo što smo radili, uskladili smo potpuno, pa čak i s HDZ-om'. Upitan hoće li formirati Vladu svi skupa, Grčić je rekao: 'Na bazi ovoga što u programu piše nema nikakvih zapreka tome, ali druga je stvar politike. Razgovori se nastavljaju večeras o mandataru i drugim pitanjima i idemo tim putem'. Kao niti Reiner nije odao previše, tek je upitan o prijedlogu mandatara podsjetio da je njihov inicijalni prijedlog Božo Petrov i dodao: 'Ukoliko do toga ne dođe, vjetrojatno će biti alternativnih prijedloga'. 

15:19 '
Pregovarali smo preko tri sata, nastavljamo sutra, prekosutra i kad ćemo doći do bilo kakvih rezultata, bit ćete obaviješteni. O puno stvari smo razgovarali, a vjerojatno ćemo se dogovoriti oko nekih stvari, a hoćemo li oko svih, to ćemo vidjeti', poručio je nakon završetka sastanka HDZ-ov Željko Reiner. Upitan hoće li svi skupa formirati vladu, odvratio je: 'Mi ćemo razgovarati kao i do sada'.

15:18 Upitan u Bruxellesu ide li sad izravno na pregovore s Mostom, Milanović je kazao da 'ne' i dodao da će to predstavnici stranke, a on neće biti niti na sastanku u 19 sati: 'Stavovi su manje-više jasni, idemo vidjeti, znatiželjni smo. Govori se o nestranačkom mandataru. Ne treba ponavljati koji je značaj tog posla i te dužnosti. U ovom trenu ta osoba je nepoznata. Mi nemamo pojma o kome se radi. Ja sam upravo zato rekao ok, hajdemo razgovarati o gospodinu Petrovu, on ima nekakav legitimitet, on je mali, ali ga ima. Znate li možda vi tko je kandidat za hrvatskog premijera ili premijerku?'

Ponovio je da je njihov kandidat Petrov: 'Ali moramo sjesti i razgovarati. Nama to djeluje u ovoj cijeloj neobičnoj i pomalo mučnoj priči jedino još održivo. Onda smo rekli da smo spremni razgovarati ako i to propadne, idemo vidjeti koja je to četvrta opcija osobe koja nema nikakav legitimitet, a što je važno u politici i u izvršnoj vlasti pa da vidimo tko je ta osoba. Ja bih očekivao da se imena nekih stručnjaka već vrte. Ne bivših i oronulih HDZ-ovaca koji su navodno sad nestranački ljudi. nego zaista. Moram priznati da zaista cijenim hrabrost i profil osobe koja na takvo nešto hoće uopće pristati. Ja sam razgovarao s par ljudi. Čisto onako skautski, naravno ne bilo s kim, to su vrlo sposobni i jaki ljudi. I neovisni i nepotkupljivi. Međutim, odgovor u ta dva navrata uvijek je bio ne mogu, stid me je'.

Komentirao je i izjavu Bože Petrova koji je kazao da će u utorak ili biti poznat mandatar ili će ići na nove izbore: 'Dobro, on je to rekao. Ja i dalje smatram da ima dobre namjere. Međutim, put do nekog mjesta isto tako može biti popločan dobrim namjerama', a upitan zašto on ne da prijedlog za četvrtu varijantu, odvratio je: 'Zato što želim čuti. Dakle, mi smo dali prijedlog gospodina Petrova i s time smo se, kako oni kažu, vratili za stol. Mi nismo nikad otišli s tog stola, HDZ je cijelo vrijeme bio prijetvoran i neiskren i uvijek su čekali da SDP i koalicija donese svoj stav da bi onda mogli minutu prije 12 donijeti nekakav ambivalentan stav, otresti se na nas i reći - evo, mi smo tu. Gledajte, to nije ni inteligentno ni pošteno. Prema tome, ne dopuštamo da se od nas rade bedaci. Bedasti nismo. Iskusni smo i kvalitetniji za ovaj posao, ali se nećemo dati nasamariti. Naivčine nismo', poručio je Milanović i ponovio: 'S Mostom naša koalicija ima uvjerljivu parlamentarnu većinu. HDZ i njegovi partneri s Mostom nemaju parlamentarnu većinu nego moraju ići u ono što Karamarko naziva puzajućim državnim udarom, a ja nazivam običnim konstituiranjem hrvatskog Sabora. Tu se ne radi o plijenu, radi se o normalnom funkcioniranju države. Ja taj dio ne razumijem. Ideološki, tvrdi se cijelo vrijeme da Most nije ni lijevo ni desno, ni u centru, nego je posvuda, da je za reforme'.

14:47
 Zoran Milanović se vraća iz Buxellesa gdje je bio na sastanku Europskog vijća u Zagreb, ali ne ide na pregovore s Mostom, niti na sastanak u 19 sati javlja Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa na svojem Twitter profilu, a prenosi i Milanovićeve izjave o nestranačkom mandataru:




14:30
Završetak prvog sastanka se očekuje oko 15 sati.

12:30
U tijeku je sastanak Mosta s HDZ-om i SDP-om i na njemu bi trebale biti definirane ključne reforme koje bi se trebalo provesti tijekom predstojeće četiri godine. Kasnije danas u 19 sati na redu je još jedan 'tripartitni' sastanak, a njegova je tema iznošenje prijedloga o nestranačkom mandataru i usuglašavanje po tom pitanju.



12:15
Ranije pred središnjicom HDZ-a, prije odlaska na sastanak u prostorije Mosta, upitana o gospodarskim reformama za koje će se zalagati, Maletić je kazala da, pošto nema detaljnog dnevnog reda, ne može ulaziti u detalje sastanka s Mostom i SDP-om te istaknula kako će se zalagati za projekte koji su važni za gospodarski rast i razvoj Hrvatske. Napomenula je i da su te reforme već puno puta raspravili na stručnim sastancima te da se sada dogovara akcijski plan za njihovu provedbu uz konkretizaciju koraka, zbog čega i idu na sastanak.

11:59
U Most je pristigla i delegacija Domoljubne koalicije, koju predvodi Ivana Maletić te su uz nju i Goran Marić, Oleg Butković, Nikolina Babić, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat i Martin Pastuović, a izjavu novinarima je dao Željko Reiner kazavši: 'Očekivanja su da postignemo nekakve konkretne dogovore'. Odnosi li se to i na SDP, pitali su ga novinari, a on odvratio: 'Sa svima koji će biti na sastanku'.

Upitan vjeruje li u tripartitnu vladu, Reiner nije odgovorio, no kazao je: 'Vjerujemo u zajedništvo i u to da Hrvatskoj napokon treba stabilna Vlada'.  Upitan je li HDZ bliže Mostu, Reiner je rekao: 'To je općepoznato da smo mi puno bliže Mostu nego suprotna strana koja je ionako bila odustalaod pregovora, a sad su se u zadnji čas predomislili kad su zaključili da zapravo gube svoje pozicije.' Upitan hoće li pristati na ono što SDP traži od HDZ-a da bi surađivali, Reiner je samo kazao: 'Mi ćemo sada o tome pregovarati i zato smo tu i došli.'
11:53
U sjedište Mosta pristigla je i koalicija Hrvatska raste, a SDP-ov Branko Grčić nije odgovorio na novinarsko pitanje vjeruje li u tripartitnu Vladu, već je istaknuo: 'Dolazimo na ovaj sastanak s puno dobre volje i bez fige u džepu. Odluke donesene ovih dana su bile teške, ali u korist suradnje i formiranja Vlade i saborske većine koja bi u što kraćem vremenu trebala nastaviti procese koje je započela ova Vlada'.

Ostatak delegacije koalicije Hrvatska raste, koju čine Siniša Hajdaš Dončić, Milanka Opačić, Boris Lalovac Arsen Bauk te Gordan Maras, nije davao izjave.

11:49
''Ovo je veliki dan za Hrvatsku i drago nam je da smo svi spremni sjesti za stol i porazgovarati o meritumu stvari, a to su reforme koje su bitne za Hrvatsku. Očekujemo dogovor. Do utorka ćete saznati ime mandatara', poručila je Mostova Ines Strenja Linić.

11:47
'Mi smo rekli naše zahtjeve, sad moramo uskladiti odgovore koji nisu potpuno istovjetni od obje strane, nikad nismo razgovarali svi troje zajedno o tim stvarima. Treba uskladiti detalje koji su djelomično različiti, a to je jedino moguće provesti zajedno, svaka strana ima neke svoje posebne zahtjeve. Danas počinju ozbiljni razgovori o dogovorimo koje možemo donijeti u troje. Razgovarat će se o konkretnim prijedlozima', kazao jeMostov Robert Podolnjak i ponukan novinarskim pitanjem uzdahnuvši kazao: Ja vjerujem u tripartitnu Vladu.'

11:45
Stigla je i Mostova Ružica Vukovac, koja je na pitanje što očekuje - poručila: 'Pričekajmo da završi sastanak.'

11:36
U sjedište Mosta pristigao je njihov član Slaven Dobrović, koji će sudjelovati na sastanku u ime Mosta, kao i Ružica Vukovac, Ines Strenja Linć, Robert Podolnjak i Ivan Lovrinović

11:29 Na prometnom znaku u centru Zagreba netko je prilijepio naljepnicu s likom premijera Zorana Milanovića i natpisom 'game over'. Inače, premijer je danas na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu.


11:21 Prije nego se itko od predstavnika tri strane pojavio u sjedištu Mosta, nepoznati muškarac dovezao se automobilom i novinarima koji čekaju dolazak političara i dao stari predizborni plakat HDZ-a s likom Franje Tuđmana na kojemu je flomasterom napisano: 'Ovo nije moj HDZ, ovi su me izdali'. Muškarac, koji se nije predstavio, niti ništa govorio, odmah se odvezao dalje.

10:45 'Vjerujem da će se do utorka znati mandatar. Imamo tri do četiri dana konkretnih pregovora pred sobom. Kako su kolege iz Mosta predvidjeli, a mi prihvatili njihov prijedlog, to bi moglo biti vrlo konkretno već danas ili sutra', rekao je šef HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan vjeruje li da će se do utorka znati mandatar.

7:00 Prvi sastanak bit će održan točno u podne. Kako su izvijestili iz Mosta, sastanku će nazočiti pet stručnih osoba ispred Mosta nezavisnih lista te po pet iz drugih koalicija koje žele ući u tripartitnu vladu. 'Tema sastanka je odabir ključnih, najvažnijih promjena od onih koje smo usuglasili, a koje se trebaju napraviti u iduće četiri godine', izvijestili su iz Mosta na svojoj stranici na Facebooku.

Koje će osobe biti na sastanku, sinoć nije htjela otkriti nijedna strana, no pretpostavlja se da će to biti stranački dužnosnici zaduženi za određena Mostu reformski bitna područja. Sigurno je tako da će u ime koalicije Hrvatska raste, kako doznaje tportal, sastanku prisustvovati Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić Milanka Opačić, Boris Lalovac i Arsen Bauk te Gordan Maras

Što se tiče Domoljubne koalicije, kako doznaje tportal, njihovu delegaciju će predvoditi Ivana Maletić te uz nju Goran Marić, Oleg Butković, Nikolina Babić, Željko Reiner, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat i Martin Pastuović

Sljedeći sastanak predviđen je za 19 sati, a tema tog drugog sastanka iznošenje je prijedloga o nestranačkom mandataru i usuglašavanje po tom pitanju.

Na taj sastanak obje će koalicije, pretpostavlja se, poslati najviše dužnosnike, pa bi uz visoke dužnosnike SDP-a na sastanku trebao biti i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s predsjednicima ostalih koalicijskih stranaka.

'Sve stranke koje žele sudjelovati u formiranju Vlade pozvane su na sastanak. One stranke koje formiraju Vladu definirat će i druge pozicije, uključujući one u Saboru', objavio je Most nezavisnih lista.

Oba sastanka najavio je jučer čelnik Mosta Božo Petrov, naglasivši da je, iako su oni prvotno bili planirani samo s HDZ-om, na njih pozvana i koalicija Hrvatska raste jer je preksinoć u pismu pristala na Mostove uvjete - nestranačkog premijera i tripartitnu vladu.

'Nadam se da su iskreno mislili. Samo one stranke koje uđu u izvršnu vlast mogu definirati te pozicije. Šamaranja više neće biti, odugovlačenja neće biti. Ili će u utorak biti poznat mandatar ili ćemo ići na nove izbore', kazao je jučer Petrov.

Petrov se, naime, nada dogovoru prije utorka, kada predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održava još jedan krug konzultacija.

Članovi Mosta, poručio je jučer Petrov, neće dopustiti da ih se više 'šamara', nakon što su, kako je rekao, barem pet puta okrenuli obraz.

'Od toga više ništa neće biti, nećemo dopustiti odugovlačenja kao što ih nismo dopustili ni nakon sastanka u hotelu Esplanade. Tada smo samo još jednom pokazali dobru volju i dali dodatni rok. Više nema rokova. Nadam se da su i jedna i druga strana stvarno iskreno mislile ono što su govorile', rekao je jučer Petrov.