NEDJELJOM U DVA

Petrov o sastanku u Vladi: Plenković je pitao Marića kako država može pomoći Todoriću

15.10.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Čelnik Mosta Božo Petrov gostovao je u emisiji Nedjeljom u dva u kojoj je govorio o kriminalu u Agrokoru i oko njega. Petrov koji je prvi podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića smatra premijera Plenkovića politički najodgovornijim osobom za nastalu situaciju oko posrnulog koncerna koja je puna brojnih nedoumica i otvorenih pitanja.

Petrov je kazao da logika sama nalaže da kada strane kompanije i njihove banke ulažu novac u Hrvatsku da će onda države iz kojih potječu zanimati kuda je taj novac otišao.

'Naravno da ako je ruska banka ulagala novac i ako je američki fond ulagao novac, da će i jedna i druga država biti zainteresirani za ishod', kazao je Petrov u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva. Petrov smatra i da nema smišljenoga plana ove Vlade koji radi za američku agendu.

'Mene optužuju da sam ruski igrač. A nisam ni ruski ni američki, nego hrvatski igrač i to je razlog zašto smo pokrenuli temu Agrokora', rekao je Petrov.

Govoreći o posebnom povjereniku Anti Ramljaku Petrov je kazao da će institucije morati provjeriti je li bilo kaznene odgovornosti u slučaju njegova sastanka s predstavnicima američkog fonda Knighthead Capital Fonda. Petrov se nada da Ramljak na tom sastanku nije iznosio određene povlaštene informacije.

'To bi stvarno bio veliki udarac za državu, pa vjerujem i za građane u konačnici', kaže Petrov. 

Ramljak se sastao s predstavnicima Knighthead fonda prije nego je postao privremeni upravitelj Agrokora. U međuvremenu je postao voditelj privremene uprave, a prije toga taj fond ulaže u Agrokor i zaradi. 'Kad se tako postavi priča zvuči logično (u kontekstu mogućnosti da nešto ima iza (op.a)).', kaže Petrov.

NEKADAŠNJI ČLAN LS-A

Bruno Mirtl: Todorić mi je dao donaciju od 50 tisuća kuna na ruke

U emisiji je emitiran i prilog s Brunom Mirtlom, bivšim članom Liberalne stranke, koji je priznao da je nekada vodio fond kroz koji su se prikupljala sredstva te da mu je jedan saborski zastupnik LS-a iz Osijeka rekao da ode u Agrokor po novac kojega će mu dati Ivica Todorić. 'Dao mi je novac. Nisam znao koliko novca, a onda sam vidio 50.000 kuna. Odnio sam to u stranku tadašnjem tajniku, jednom generalu, i on je to drugu dan stavio na banku', kazao je Mirtl. Nakon nekoliko općih rečenica Todorić je rekao da su on, supruga i njegova djeca, koja su bila još mala, odvojili donaciju za Liberalnu stranku. 'Gospodin Todorić nije bio simpatizer ni jedne stranke, on je vrlo pragmatično funkcionirao. Njemu je u svakom dijelu Hrvatske nešto trebalo i Liberalna stranka je bila mala stranka i imala je nekoliko gradonačelnika i dobro su došli. Velike stranke su dobivale šakom i kapom, ja to mislim. Nemam dokaz o tome', izjavio je Mirtl dodavši da se ne boji posljedica. Na pitanje zašto se sada javlja, Mirtl je rekao kako smatra da su veliku stvar u Todorićevom rastu imale političke stranke. 'Na neki način ga hoću obraniti. Svi smo ko ludi išli kod njega da bi dobili nešto i da bi nam dao. Trgali su se za njega, bili bi sretni da nam je 15 dkg mortadele dao i to vam je, eto to je razlog zašto sada. Sad svi napadaju Todorića, a svi su ga voljeli užasno', naglasio je Mirtl.

Šef Mosta želi transparentan plan restrukturiranja u Agrokoru, a ne da se ponovi privatizacija iz devedesetih.

Posebno ga brine omerta koja vlada kod vladajućih kad se postavljaju pitanja o financijskih izvješćima Agrokora.

Kazao je da mu nije žao što je dao podršku za lex Agrokor zbog toga što je propast Agrokora mogla dovesti do sloma cijelog hrvatskog gospodarstva, ali i da su se pojavile stvari koje nisu izvorno stajale u zakonu koji su oni podržali.

Petrov je ispričao i događaja oko sastanka predstavnika vlade s Ivicom Todorićem kojega je, kako se pohvalio upravo on izazvao.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Kada su svi gluhi na vaša pitanja trebalo je izazvati događanja jer znam da kad on (Todorić) uzme slušalicu cijela vlade će biti na nogama, i to se i dogodilo', prepričao je Petrov kako je došlo do sastanka nakon što mu nitko iz Vlade nije želio odgovarati na pitanja o šuškanjima da je Agrokor u problemima. Istinu je saznao od dobavljača. 

Todorić je na tom sastanku kazao da mu je nedostajalo milijardu i pol do lipnja ove godine za likvidnost koncerna. Tada je, kako je ispričao Petrov, Plenković pitao Marića kako Vlada može pomoći Agrokoru.

'Zdravko Marić je spominjao nekoliko opcija, HBOR, ali i da trebaju postojati instrumenti osiguranja', kazao Petrov koji se potom obrušio na Plenkovića za kojeg je ustvrdio da koristi ministre kao tampon zone.

'Nije Marić svojevoljno išao u Agrokor, kad je išao, tamo ga je poslao premijer', kazao je Petrov. Objasnio je da se na ovom primjeru može procijeniti Plenkovićevo djelovanje jer koristi ministre kao tampon zone i ništa ne smije narušiti njegov imidž. Kazao je da se to dogodilo, osim Mariću, i ministru Tomislavu Tolušiću i ministricu Nadi Murganić, a sada se događa ministrici Martini Dalić.

Petrov smatra Zdravko Marić ne može biti ministar financija jer se ne može odvojiti od svoje uloge u Agrokoru. Ali, dodaje, Plenković ga je iskoristio i političari i narod trebaju procjenjivati odgovornost Andreja Plenkovića.

Most djelujemo po pitanju argumenata, nastavio je Petrov, i ako ih bude podržat će inicijativu SDP-a za smjenom ministrice Dalić, ali će i sami inicirati njenu smjenu. No, smatra da je Plenković 10 puta odgovorniji, nego ministri.

'Ako se nekoga treba preispitivati onda je to premijer. Potrebno je istražiti kompletnu političku istragu nastanka Agrokora. Žao mi je što u HDZ-u pokušavaju maskirati priču o istražnom povjerenstvu', poručio je Petrov.