MUKE PO POSLOVNIKU

Petrov je doslovce postao taocem svoje fotelje, ako se s nje digne...

03.05.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov postao je taocem svoje funkcije, i to doslovce. Ako ne želi da HDZ poentira i pokrene glasanje o njegovom opozivu, za što su već prikupili 79 potpisa, doslovce se ne smije dignuti sa stolca predsjedavajućeg. Osim tijekom stanke

Poslovnik Hrvatskog sabora postao je važan alat u ovoj političkoj igri koja traje od kraja prošlog tjedna i pucanja koalicije HDZ-Most.

HDZ-ovci, nakon što je njihov šef Andrej Plenković izbacio Mostove ministre iz Vlade, žele izglasati nepovjerenje i Mostovu šefu Sabora, Boži Petrovu. Imaju dovoljno potpisa, 79, i sada mogu samo čekati da točka dnevnog reda o izglasavanju nepovjerenja Petrovu dođe na red.

A dok je Petrov predsjedavajući, on može mijenjati dnevni red i točku o svojem izglasavanju stalno gurati u zapečak, dok se HDZ-ovcima žuri i žele to obaviti što prije.

'U slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg odredi predsjednik Sabora', jasan je saborski poslovnik.

Ako Petrov kojim slučajem ima nekakve obveze i ode iz Sabora, što je ranije bio čest slučaj, predsjedavajući postaje netko od petero potpredsjednika Sabora. Time automatski ima ovlasti i za mijenjanje dnevnog reda i otvaranje rasprave, a potom i glasanje o povjerenju Petrovu.

'Predsjednik Sabora može na samoj sjednici mijenjati prijedlog dnevnog reda, tako što će iz predloženoga dnevnog reda izostaviti pojedine teme ili dopuniti dnevni red novim temama. Tako izmijenjen ili dopunjen dnevni red dostavlja se zastupnicima u obliku konačnog prijedloga dnevnog reda', stoji u poslovniku. Ako predsjednika nema, to rade potpredsjednici.

A tih pet potpredsjednika, jedva čekaju da ga skinu s te pozicije, posebice HDZ-ov trojac: Milijan Brkić, Željko Reiner te Gordan Jandroković, kojeg HDZ želi za novog predsjednika.

Dvoje potpredsjednika Sabora iz redova oporbe su Milanka Opačić (SDP), koja se izjasnila protiv Petrova unatoč stavu stranke, te Ivan Vrdoljak (HNS) koji je također protiv Petrova.

Dakle, ako ne nađu neku drugu rupu u poslovniku Sabora, Petrov bi svoj stolac trebao neprekidno grijati tijekom sjednice. Dignuti se može tek tijekom stanke. Inače na njegovu fotelju sjeda jedan od potpredsjednika, a to znači da se u Sabor ne mora ni vraćati.