UTVRĐIVANJE POZICIJA

Petrov: Ako u iduća tri mjeseca ne ispunimo reforme, vrijeme je da netko drugi preuzme vlast

19.04.2016 u 23:29

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov gostujući u 'RTL Direktu' iskazao je spremnost da u roku od svega nekoliko mjeseci napusti vlast ako se reforme ne provedu. U jeku sve žešćih napada HDZ-a na Most i prijetnji Milana Bandića o preslagivanju saborske većine, Petrov je naglasio da HDZ i Most nikada nisu bili u braku. 'To je jedan odnos u kojem svatko ima svoj cilj. Nama je interes provesti reforme, radi toga smo se i uključili. Iskreno se nadam da je drugoj strani također interes i da se u tome poklapamo', rekao je Petrov za 'RTL Direkt'

Na opasku voditelja Zorana Šprajca kako u HDZ-u očito smatraju da taj interes ne mogu ostvariti s njima, Petrov je odgovorio da mu nije jasno kako se s Mostom ne može ostvariti interes reformi. Most je, kazao je, zaslužan za aktualne zakone u proceduri, kao i ukidanje Ureda bivšeg predsjednika. 'Mislim da bi bilo fer priznati da mi želimo promjene te da ih druga strana krene prihvaćati', rekao je Petrov.

Ranije u utorak Petrov je u izjavi novinarima neodređeno govorio o interesnim grupacijama, spominjući tek Inu. 'Mislio sam na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. Mogu otvoreno reći, to je gospodin Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari. Ovim putem pozvao bih gospodina Karamarka da se ogradi od toga', rekao je Petrov, nadovezujući se na inicijativu Mostovog zastupnika Mire Bulja koji je isto učinio još u subotu, poručivši preko Facebooka da je Jozo Petrović svjedočenjem u Londonu prodao Hrvatsku za Judine škude.


Izdaja nacionalnih interesa

'Neprihvatljivo je da netko ovako otvoreno, ruku pod ruku s drugim izdajnikom i kriminalcem Sanaderom svjedoči protiv nas i naših nacionalnih interesa', naveo je Bulj. Međutim, Karamarko je u ponedjeljak, na pitanje novinara hoće li se ograditi od poduzetnika Petrovića, kazao kako je to površan pristup, a pitanje deplasirano. Rekao je da se ne misli odreći Petrovića, s kojim je u košarkaškom klubu Zagreb još od 1991. godine, a čuo je i da će on svjedočiti u korist RH. 'Ali ovo je pitanje deplasirano, ja vaše urednike ne pitam tko su im prijatelji i na koji način se s njima ponašaju', odgovorio je Karamarko.

Petrov je pak poručio da netko može biti prijatelj u privatnom životu, ali druga stvar je način kako treba funkcionirati država i vlast.

'To je potpuno odvojeno od nečijih osobnih interesa. Bojim se da ovdje nije samo u pitanju samo osobni interes, nego interes nekih drugih država', rekao je Petrov za RTL Direkt, potvrđujući da govori o izdaji nacionalnih interesa.

'Naravno. Danas smo javno rekli da nikada nismo bili kočničari. Mi smo reforme gurali cijelo vrijeme. Ako ćemo u ičem biti kočničari, onda ćemo kočiti prodaju hrvatskih nacionalnih interesa. Tu prvenstveno mislim na Inu', precizirao je Petrov, dodajući da je brifiran kao potpredsjednik Vlade da imamo razloga biti optimistični po pitanju arbitraže i nije mu jasno tko brifira one koji šire drukčije informacije po medijima.

Referendum u planu

Čelnik Mosta najavio je da će zakon kojim će se riješiti politički uhljebi na lokalnoj razini ponuditi sljedeći tjedan. Najavio je prijedlog o izmjenama plaća saborskih zastupnika jer mu nije jasno zbog čega je dopušteno da jedan saborski zastupnik dođe jednom mjesečno na svoje radno mjesto i za to dobije 15.000 kunan mjesečno. Ukoliko Domoljubna koalicija ne podrži takve prijedloge, uvijek postoji mogućnost da se posegne za referendumom, poručio je Petrov.

'I nadam se da ćemo kroz tri do četiri mjeseca moći povući crtu i reći da ova Vlada ima šanse za uspjeti i mi u njoj možemo provesti ono zbog čega smo se uključili u politiku. Jer iskreno, meni je bilo mnogo lakše sjediti u Saboru i dizati ruke, nego preuzeti odgovornost. Naravno, i izgubiti popularnost, ali preuzeti odgovornost da se nešto zaista napravi', rekao je Petrov.

Ali ako za tri do četiri mjeseca toga ne bude, što onda?

'A onda je vrlo jasno... Dakle, mi nismo ispunili interes, nismo ispunili reforme, nismo ih mogli napraviti i onda mislim da je vrijeme da se prizna da stvari ne funkcioniraju i da netko drugi čini tu vlast', zaključio je potpredsjednik Vlade.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje