potpisuje se peticija

Petrinjsko proljeće u akciji 'Reci mi da ostanem'; građani na papire pišu što ih tišti, sve će se spremiti u kofere

06.03.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Građani Petrinje, okupljeni u inicijativu Petrinjsko proljeće" pokrenuli su u subotu akciju potpisivanja peticije "Reci mi da ostanem", kojom Petrinjci ističu probleme s kojima se suočavaju u obnovi potresu porušenog grada koji je do sada napustilo više od 3000 stanovnika

Akcijom se želi ukazati na potrebu hitne obnove i revitalizacije petrinjskog područja te istaknuti važnost kvalitetne komunikacije tijekom procesa obnove, objasnili su u subotu Petrinjci okupljeni u inicijativu.

Na svakom listu papira građani su davali odgovore na po jedno pitanje vezano uz obnovu, te će ih inicijativa iznijeti na sastancima s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, Gradom i Županijom.

Količina papira zorno će i nedvosmisleno demonstrirati količinu pitanja i nejasnoća s kojima su građani suočeni, kažu u inicijativi.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović danas je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" iznio podatak da se između 3 i 4 tisuće stanovnika iselilo iz potresom razrušene Petrinje.

Marija Mažić, u ime Inicijative građana Petrinjsko proljeće, ističe da su im dva vrlo važna zahtjeva - komunikacija i sigurnost.

"Primijetili smo određene pomake u komunikaciji s gradskim vlastima i Nacionalnim stožerom, no još uvijek ne možemo biti zadovoljni. Zato smo danas odlučili podići stvari na jednu službeniju i formalniju razinu i vidimo peticiju kao savršeni uvod u to", rekla je Mažić.

Peticija bi trebala pokazati koliko je ljudi nezadovoljno u Petrinji, a vrlo su jasno u njoj i postavljeni zahtjevi.

"Uz peticiju, važno nam je da budemo i dalje bliski građanima. Mi smo inicijativa građana, nismo nekakva fiktivna struktura sa strane", rekla je Mažić.

Ustvrdila je da se inicijativa u komunikaciji često susreće s "političkim ping-pongom", a jedini koji su odbili bilo kakvu komunikaciju s njima do sada su bili dužnosnici Sisačko-moslavačke županije.

Tijekom akcije sva pitanja građana bit će pakirana u kovčege s natpisom "Reci mi da ostanem", a napunjeni kovčezi bit će spremni za “napuštanje Petrinje”, kažu u inicijativi.

Time simbolički žele ukazati na to da građani ne pristaju na neizvjesnost te da je vrlo izgledno da će velik broj Petrinjaca napustiti grad ako ne dobiju odgovore na pitanja od egzistencijalne važnosti.

Na papiru i pločniku djeca su imala priliku izraziti svoje želje i snove za razvoj Petrinje i u kakvom gradu oni žele živjeti. Sva pitanja koja su skupljena u sklopu ove akcije, bit će iznesena na sastancima Petrinjskog proljeća s nadležnima, poručuju iz inicijative Petrinjsko proljeće.