MINISTARSTVO UPRAVE ODLUČILO

Petrina ne može biti i načelnik i vijećnik

27.08.2009 u 16:55

Bionic
Reading

Ministar uprave Davorin Mlakar potvrdio je kako načelnik primoštenske općine Stipe Petrina ne može istodobno biti i vijećnik šibensko-kninske Županijske skupštine jer to nije u skladu sa Zakonom o izboru načelnika, gradonačelnika i župana, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Županijske skupštine Josip Odak (HDZ), nakon što je jučer dobio ministrov odgovor na upit može li Petrina istodobno obnašati spomenute dvije dužnosti.

Dopis Ministarstva uprave Republike Hrvatske što ga je potpisao ministar Davorin Mlakar danas je podijeljen novinarima. U odgovoru ministra Mlakara navodi se kako 'općinski načelnik ne može s istodobnim obnašanjem dužnosti općinskog načelnika obnašati i dužnost člana predstavničkog tijela bilo na lokalnoj bilo na područnoj (regionalnoj) razini'.

Također se ističe da je Petrina preuzeo dužnost načelnika primoštenske općine i dao ostavku na članstvo u Općinskome vijeću, gdje je također bio izabran, te time odabrao koju će od dvije nespojive dužnosti obnašati.

Slijedom toga, Petrini je po sili zakona prestao i mandat u šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini, zaključuje u odgovoru ministar Mlakar. Petrina je u Županijsku skupštinu ušao kao nositelj nezavisne liste, no - iako je uoči osnivačke sjednice Županijske skupštine, održane u lipnju, već prihvatio dužnost načelnika primoštenske općine - nije želio vratiti mandat županijskog vijećnika.

Smatrao je, kako je tada rekao, da mu njegovo pravo da bira i bude izabran nitko ne može oduzeti te je najavio kako od toga neće odustati, u čemu ga je poduprla i oporba. Kada je pak došao na sjednicu Županijske skupštine u srpnju, zaštitari su ga izbacili.

Odak je danas istaknuo kako nakon jasnog odgovora ministra uprave očekuje da sjednice Županijske skupštine ubuduće neće biti 'lakrdija. Napomenuo je da će zaštitari i dalje stajati na ulazu u Gradsku vijećnicu u kojoj se održavaju sjednice Županijske skupštine kako bi spriječili moguće nerede.

Stipe Petrina pak na sjednicu će moći doći jedino kao građanin i pod uvjetima koje propisuju statut i poslovnik Županijske skupštine, rekao je Odak. Po nedavno izmijenjenom poslovniku, zainteresirani građani dolazak moraju pisano najaviti, a o tome koliko će građana biti na sjednici, odlučit će predsjednik Županijske skupštine 'kako se ne bi ometao' njezin rad, podsjetio je Odak.