OŠTAR KRITIČAR

Petrina mijenja Bauka na Savjetu za reformu pravosuđa

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2016 18:56
  • Objavljeno 04.03.2016 u 17:57
Stipe Petrina

Stipe Petrina

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina idućeg će utorka zamijeniti predsjednika Odbora za pravosuđe Arsena Bauka na sjednici Savjeta za praćenje provedbe reforme pravosuđa, čiji su članovi i čelnici sudskih i pravosudnih institucija koje je Petrina proteklih dana oštro kritizirao u Saboru

Petrina je početkom tjedna došao u sukob s Hrvatskom udrugom sudaca, kada je u Saboru ustvrdio da u hrvatskom sudstvu vlada nezakonje i korupcija te poručio kako ‘postoji opravdana sumnja da suci šibenskog Općinskog i Županijskog suda nezakonito sude’ te da je ‘13 sudaca Županijskog suda uhvaćeno u nedopuštenim aktivnostima’.

Udruga sudaca oštro je reagirala na izrečeno u sabornici, izražavajući priopćenjem zgroženost Petrininim izjavama te optuživši zastupnika da je ‘uvredama, neutemeljenim optužbama i difamacijama inspiriranim osobnim interesima prekršio civilizacijske dosege uljuđenog demokratskog društva’.

Petrina, međutim, nije odustao, nego je u petak ponovo optužio sudstvo za korumpiranost, tražeći osnivanje saborskoga istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo razmjere te korupcije.
Hini je kazao kako će to pitanje postaviti i na sjednici Savjeta u utorak, na koju ide jer Bauk taj dan neće biti u Zagrebu.

‘Budem li imao prigodu, naravno da ću ih upozoriti na probleme jer mislim da je to, ako ima političke volje i ako Hrvatska nije definitivno u raljama institucionaliziranog organiziranog kriminala, pravo mjesto za to’, kazao je Petrina.

Dodao je i kako će s HSU-om idućeg tjedna pokrenuti inicijativu za osnivanje najavljenog istražnog povjerenstva, za što treba potpise najmanje 16 zastupnika.

Uz predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe, u Savjetu za praćenje provedbe reforme pravosuđa sjede predsjednici Vrhovnog suda, Državnog sudbenog vijeća, Državnoodvjetničkog vijeća i javnobilježničke komore, glavni državni odvjetnik te zamjenik i pomoćnici ministra pravosuđa.

Predsjednike saborskih odbora u slučaju spriječenosti obično zamjenjuju potpredsjednici, no kako još nije imenovan potpredsjednik Odbora, Bauk je odredio da ga zamjenjuje član Odbora Petrina.

‘Domoljubna koalicija još nije imenovala potpredsjednika iz svoje kvote, a prateći rad Odbora, zastupnik Petrina pokazao je najviše interesa za tu temu’, objasnio je Bauk.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!