STRUČNJAK GA PRIZEMLJIO

Petrina bi da se u Primoštenu ne plaća porez na nekretnine. Neće moći!

03.08.2017 u 11:37

Bionic
Reading

Čelnik Primoštena Stipe Petrina oštro se protivi uvođenju poreza na nekretnine te najavljuje da će općina organizirati lokalni referendum na kojem bi stanovnici Primoštena odlučivali hoće li se zakon o porezu na nekretnine primjenjivati na području njihove općine. Ustavni stručnjak Zvonimir Lauc u razgovoru za tportal 'prizemljio' je Petrinu. Objašnjava da fiskalna pitanja, dakle i plaćanje poreza, ne mogu biti predmet referenduma. A pogotovo ne lokalnog referenduma

Nekonvencionalan načelnik općine Primošten Stipe Petrina kaže kako ima podršku Općinskog vijeća za organizaciju lokalnog referenduma protiv uvođenja poreza na nekretnine na području općine.

Referendumsko pitanje navodno bi trebalo glasiti: 'Jeste li za to da se na području općine Primošten naplaćuje ili ne naplaćuje porez na nekretnine?

Ustavni stručnjak Zvonimir Lauc za tportal objašnjava da je inicijativa Stipe Petrine promašena jer se takva pitanja ne mogu rješavati na referendumima, pogotovo ne lokalnim.

'Važno je reći što uopće može biti predmet referenduma. Smatram da takav referendum ne bi bio dozvoljen zbog toga što fiskalna pitanja (dakle, i plaćanje poreza) uopće ne mogu biti predmetom referendumskog pitanja. Ne može se na referendumu odlučivati hoće li se plaćati porezi. To je logika stvari, a to je i europska praksa', objašnjava ustavni stručnjak Zvonimir Lauc.

Inicijativa načelnika Primoštena Stipe Petrine tim je uzaludnija jer se radi o lokalnom referendumu. 'Ne može se lokalna zajednica na neki način isključiti iz cjelovitog teritorija države kada je riječ o plaćanju poreza', objašnjava ustavni stručnjak.

U slučaju da Petrina unatoč svemu ustraje u svom naumu, odluku hoće li takav referendum biti dozvoljen donijet će Ministarstvo uprave. 'Ministarstvo uprave je nadležno za zakonitost rada i postupanja jedinica lokalne samouprave', objašnjava Zvonimir Lauc.

Zakon o porezu na nekretnine na snagu stupa 1. siječnja 2018. godine, a što vas čeka možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, Petrina je jučer pozvao na građanski neposluh

'Ako nas građani poslušaju Općina Primošten bit će jedina u Hrvatskoj koja će se suprotstaviti otimanju djedovine i imovine. U Vladi tvrde da je porez na nekretnine samo zamjena za komunalnu naknadu i da je to prihod jedinica lokalne samouprave, baš kao i komunalni doprinos kojeg mi kod legalizacije kuća ne naplaćujemo Primoštencima koji ispunjavaju uvjete. Pa ako je to naš prihod onda imamo pravo odlučiti hoćemo li ga naplaćivati ili ne. Svaka prisila centralne vlasti je kršenje ustavne odredbe o samostalnosti lokalne samouprave', prenio je Petrinine riječi Šibenski.hr.