SPREGA VOJSKE I OBAVJEŠTAJACA

Petraeus postao ravnatelj CIA-e

06.09.2011 u 20:25

Bionic
Reading

David Petraeus, nedavno umirovljeni general s četiri zvjezdice, koji je bio glavni kreator američke strategije u ratovima u Iraku i Afganistanu, u utorak je prisegnuo za direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e, preuzimajući njezino vođenje u vrijeme kada američka obavještajna agencija i vojska postaju sve povezanije u borbi protiv islamskih militanata

Umirovljen prošli tjedan, nakon 37 godina u vojsci uključujući na kraju i zapovijedanje snagama NATO-a i SAD-a u Afganistanu, Petraeus (58) je prisegnuo kao 20. direktor CIA-e na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kući, prenosi NBC News.


Njegovi pristaše i kritičari prate kako bi vidjeli hoće li Petraeus koristiti svoj utjecaj u medijima i Kongresu kako bi nastavio politiku suprotnu onoj dužnosnika Bijele kuće koji se nisu slagali s njim glede strategije u Afganistanu.

U vrijeme kada su se najbliži suradnici predsjednika Baracka Obame zauzimali za smanjenje američkog kontingenta, Petraeus je pomogao uvjeriti Obamu da poveća broj vojnika u Afganistanu i primjeni njegove mjere iz protupobunjeničke strategije u Iraku, što je strategija kojoj se sada priznaju zasluge za opipljiv, iako krhak napredak.

Suprotnu strategiju od Petraeusa zagovarao je potpredsjednik Joe Biden, tražeći da SAD zadrži manje snage kao instruktore afganistanskih snaga, te snage za specijalne operacije za lov na teroriste. Biden je u utorak vodio prisegu Petraeusa za direktora CIA-e.
Petraeus je preuzeo vođenje CIA u sklopu šireg preustroja u Obaminu timu za nacionalnu sigurnost, uključujući imenovanje prethodnog direktora agencije Leona Panette za ministra obrane nakon umirovljenja Roberta Gatesa.

Petraeus je u prošlosti priznao neslaganja s analitičarima CIA-e glede njihovih procjena stanja u Afganistanu, govoreći u svom svjedočenju u Senatu da su analitičari prisiljeni osloniti se na podatke stare najmanje šest tjedana, dok su njegovi podaci s ratišta puno svježiji.

Najnovija CIA-ina procjena afganistanskog rata može se koristiti bilo za potporu ili za odbacivanje Petraeusove protupobunjeničke strategije. Mračna analiza CIA-a predviđa nastavak pat pozicije u borbi s talibanima, prema jednom aktualnom i jednom bivšem američkom dužnosniku, koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Nedavna najava povlačenja znatnog broja američkih vojnika ohrabrila je talibane, kažu dužnosnici. Presretnute komunikacije između talibanskih zapovjednika pokazuju da oni planiraju čekati dok se više američkih vojnika povuče u idućih godinu dana, a zatim pojačati napade, kazao je aktualni dužnosnik.

Političari bi mogli interpretirati analizu kao neuspjeh Petraeusove strategije u zadnje dvije godine, ili ocijeniti da je povlačenje snaga preuranjeno, prije nego su talibani dovoljno oslabljeni da su primorani na pogodbe s afganistanskom vladom.

Analitičari su izrazili zabrinutost da bi oni mogli biti prisiljeni na usklađivanje sa stajalištima novog šefa, rekao je dužnosnik.

Dužnosnici Bijele kuće izrazili su bojazan da bi Petraeus na svom novom položaju mogao koristiti analizu kako bi podržao svoju staru ratnu strategiju. Petraeus je otvoreno reagirao na tu zabrinutost, rekavši na senatskoj raspravi o njegovu imenovanju da će on služiti kreatorima politike, a ne oblikovati politiku.