PRIPREMA ZA TEŠKE DANE

Petraeus: Afganistan čekaju žešće borbe

30.06.2010 u 13:12

Bionic
Reading

Novoimenovani zapovjednik savezničkih snaga u Afganistanu, general David Petraeus, danas posjećuje sjedište NATO-a u Bruxellesu da bi dobio zeleno svjetlo za novu službu. U petak bi trebao posjetiti Kabul, a onda se opet vratiti pred Odbor za oružane snage američkog Senata, koji ga mora i službeno potvrditi. Na jučerašnjem saslušanju pred tim tijelom Petraeus je najavio još teže borbe s talibanima

Iako načelno prihvaća plan američkog predsjednika Baracka Obame da povlačenje američkih snaga iz Afganistana počne u srpnju 2011, general Petraeus smatra da ne postoje realne mogućnosti da afganistanska vojska do tada bude spremna preuzeti posao koji sada obavljaju saveznici, čime je de facto dao do znanja da će pokušati izboriti drugačiju strategiju povlačenja, sporiju od one iste protiv koje se pobunio njegov prethodnik Stanley McChrystal.

'Kako budemo napredovali u pokušaju da maknemo talibane iz njihova središta, naročito iz Kandahara, moramo očekivati sve jače napade i sve žešću reakciju neprijatelja, pa tako i nove žrtve u našim redovima', izjavio je Petraeus pred članovima Senata u Washingtonu.

Obama se nada da će imenovanje generala Petraeusa biti potvrđeno prije proslave Dana nezavisnosti SAD-a, 4. srpnja.

Premda odlazak u Afganistan za Petraeusa predstavlja pad u hijerarhiji američkih oružanih snaga, riječ je o čovjeku s velikim ugledom, kako među republikancima, tako i među demokratima, a već se dokazao kao majstor strategije i politike u Iraku. Radi se o osobi koja je spremna služiti i poslušati naredbe američkog predsjednika, što McChrystal, kako se zaključilo, nije bio spreman. Naime, McChrystal je u izjavama za američki list The Rolling Stone otvoreno kritizirao američko vodstvo, što ga je i koštalo položaja u Afganistanu.