POPRAVNI ISPIT

Petrač ponovno na suđenju u 'aferi dragulji'

16.01.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Hrvoje Petrač, kontroverzni poduzetnik i osuđenik za otmicu maloljetnika, u ponedjeljak bi se ponovno trebao pojaviti na suđenju umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, nakon što prije nešto više od mjesec dana nije želio svjedočiti o 'aferi dragulji', koji je upravo on prvi spomenuo u javnosti

Zbog odbijanja svjedočenja na suđenju bivšem pomoćniku ministra obrane, optuženom da je odlazeći s dužnosti 2000. odnio torbe s draguljima, Petrač je 8. prosinca na zagrebačkom Županijskom sudu kažnjen s 10.000 kuna.

Predsjednik sudskog vijeća Siniša Pleša stoga ga je ponovno pozvao za svjedoka, a ako Petrač ponovno odbije svjedočiti prijeti mu kazna od mjesec dana zatvora.
Odbijanje svjedočenja Petrač je obrazložio 'teškim duševnim stanjem' izazvanim ubojstvom prijatelja Ive Pukanića te optužbama Zagorčeva odvjetnika Zvonimira Hodaka da je upleten u ubojstvo njegove kćeri Ivane.

Ipak, Petrač je tada kazao da ostaje pri iskazu iz istrage u kojem je Zagorca optužio za krađu dvije pilotske torbe pune dragog kamenja koje je njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner u Ministarstvu obrane ostavio kao polog za novac namijenjen kupovini oružja za obranu Hrvatske.

Na zagrebački Županijski sud Petrač bi ponovno trebao biti doveden uz jake sigurnosne mjere iz zatvora u Puli, gdje je premješten nakon Pukanićeva ubojstva.
Odustajanje od svjedočenja Zagorčev odvjetnik Hodak povezao je s Petračevim pismima koje je iz zatvora slao pokojnom Pukaniću, a iz kojih se, kako je rekao, izvlače brojna pitanja vezana uz 'slučaj dragulji'.

Prema pisanju medija Petrač je u pismima Pukaniću, među ostalim, tvrdio da treba dobiti pomoć vladajućih struktura ako razotkrije Zagorca kojemu u zatvoru spremaju poseban doček, kao i da se nakon svega osjeća prevarenim.

Priču o krađi dragulja Petrač je prvi spomenuo na suđenju za otmicu tada maloljetnog Zagorčeva sina, zbog čega je i završio u zatvoru.